Een beter zelfbeeld door sport

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2016 - 17h14
-A +A

PUB

Jeugd- en slankheidsidealen

"Je lichaam niet graag zien is een groot maatschappelijk probleem, zegt Heather Hausenblas, een van de autoren. Het gaat vaak gepaard met allerlei negatieve gedragsvormen, zoals diëten met jojo-effect, roken, het gebruik van stimulerende middelen of nutteloze ingrepen van plastische chirurgie. Dit fenomeen is zowel bij mannen als vrouwen terug te vinden en ook in alle leeftijdsgroepen, zelfs bij kinderen". Uit de studie blijkt dat vrouwen en oudere mensen gevoeliger zijn voor het psychologische effect van sport dan mannen en jongeren. Deze verschillen tussen de seksen en generaties zouden te verklaren zijn door het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de slankheidsidealen die gehanteerd worden door de media. Oudere mensen zouden dan weer meer bekommerd zijn om hun uiterlijk dan jongere.

We zitten vol complexen

In de westerse landen zijn ongeveer 60% van de volwassenen niet tevreden met hun lichaam. Ietwat vereenvoudigd voorgesteld voelen vrouwen zich vaak te dik en mannen zich niet gespierd genoeg. Zoals te verwachten is, hebben mensen een negatiever zelfbeeld naarmate ze meer overgewicht hebben. Dat ontevreden gevoel kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch of economisch vlak. In de Verenigde Staten en in Europa worden elk jaar miljarden euro's uitgegeven door mensen die op min of meer natuurlijke wijze iets willen veranderen aan de vorm en het gewicht van hun lichaam (diëten, plastische chirurgie, verzorgingsproducten, enz.)

Sporten heeft niet alleen een positief effect op onze gezondheid en op esthetisch vlak, het zou ook een minder dure (en minder gevaarlijke) oplossing zijn om ons zelfbeeld te verbeteren.

 

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 30/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/10/2016 - 17h14

(1) Anna Campbell en Heather A. Hausenblas, Effects of exercice interventions on body image: a meta-analysis. Journal of Health Psychology, september 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB