PUBLICITÉ

Een beter inzicht in dyslexie

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 09h59
-A +A

Dyslexie uit zich vooral bij lezen en schrijven, maar vindt ook haar oorsprong in gesproken taal.

Zo zou de klankverwerking bij dyslexiepatiënten trager verlopen.

PUB

Dyslexie in schrift en woord

Dyslexie: een probleem met klankbegrip.
Als we het over dyslexie hebben, denken we meestal aan het door elkaar halen van letters bij het lezen of schrijven. Toch is dit eigenlijk maar het topje van de ijsberg.
Aan de basis van dyslexie zou ook het goed begrijpen van het gesproken geluid liggen. Specialisten noemen dit fonologische representatie.

Een nieuwe studie

Een recente studie van klinisch psycholoog Bart Boets biedt een beter inzicht in het belang van fonologische representatie. Bart Boets liet daarbij verschillende, maar vrij goed op elkaar lijkende klankreeksen (zoals “da-da-da-da-da” en “ba-ba-ba-ba-ba”) horen aan personen met dyslexie en aan proefpersonen in een controlegroep. De twee groepen moesten het verschil herkennen tussen beide reeksen.
Resultaat: zowel de controlegroep als de dyslexiegroep slaagde in de opdracht. Er is dus niet echt een probleem met klankverwerking op zich.

Een probleem met klankverwerkingssnelheid

Toch stelden wetenschappers een verschil vast tussen de twee groepen, met name als het ging om de tijd die ze nodig hadden om de klankverschillen te assimileren. De dyslexiegroep deed daar gemiddeld langer over dan de controlegroep.

De onderzoekers analyseerden via MRI ook de neuronale processen die daarbij een rol spelen. Conclusie: dit verschil in verwerkingssnelheid zou te maken hebben met een minder goede coördinatie tussen verschillende hersenzones die betrokken zijn bij klankverwerking.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 09h59

Marie Van Reybroeck, logopedist en professor in de psychologie- en opvoedingswetenschappen aan de UC. Boets, B. et al., Science 6 December 2013: Vol. 342 no. 6163 pp. 1251-1254. DOI: 10.1126/science.1244333

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dyslexie, nog onbekend Geüpdatet op 18/04/2006 - 00h00

Dyslexie, een leerstoornis bij het lezen en schrijven treft ongeveer 8% van de kinderen (vooral jongens). Toch wordt er niet vaak over gesproken. Nochtans ligt deze stoornis vaak aan de basis van grote problemen op school. Dr. Messerschmitt* van het...

Pneumokokken: preventieve vaccinatie Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Jaarlijks sterven er in de wereld meer dan één miljoen kinderen aan een pneumokokkeninfectie. In België is de pneumokok de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis bij kinderen onder de vijf jaar. Vandaag bestaat er een nieuw vaccin dat doeltr...

Meer artikels