PUBLICITÉ

Een beha goed kiezen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2016 - 16h17
-A +A

Of het nu om speciaalzaken gaat of om de lingerieafdeling van warenhuizen: beha's worden niet langer verborgen. Integendeel: ze worden evenzeer uitgestald en aangeprezen in de etalages als andere producten. Mode gaat echter niet ten koste van stevigheid en comfort.

Borsten zijn kwetsbaar, dus mag u ze geen geweld aandoen door een slechte beha te dragen of tijdens het sporten.

PUB

Noodzakelijke beha's!

Borsten zijn zeer kwetsbaar, en de minste beschadiging is onomkeerbaar. Ze bevatten immers geen spieren. Dat betekent dat, als ze slecht ondersteund worden of schokken ondergaan, de vezels waaruit ze bestaan, verslappen en uw borsten onherroepelijk ineenzakken. Vandaar dat u absoluut elke dag een aangepaste beha moet dragen, en tijdens het sporten een speciale beha.

Basistips om een beha te kiezen

  • Het is altijd aan te raden om een beha eerst uit te proberen voor u hem koopt. Koop dus nooit een beha via een postorderbedrijf.
  • Een goede beha ondersteunt de borsten, maar drukt ze niet samen. Hij laat dus geen enkel merkteken achter op de huid, noch op de schouders noch op de rug.
  • Streef altijd een maximaal comfort na. Denk eraan dat u de beha de hele dag moet dragen vóór u bezwijkt voor uw ijdelheid.
  • De taille wordt bepaald door de rugomtrek (85, 90, 95...) en de diepte van de cup (A, B, C...). Hoe beter beide waarden aangepast zijn aan uw lichaamsvorm, hoe beter uw borsten uitkomen.
  • Elastische schouderbandjes bieden het meest comfort en soepelheid, op voorwaarde dat u ze goed afstelt en zeer regelmatig aanpast.
  • Vermijd behatopjes (tenzij u kleine borsten hebt), want ze bieden te weinig steun. Ook zeer rekbaar materiaal (lycra, elasthaan, ...) is uit den boze.
  • Baleinen bieden enerzijds extra steun, maar anderzijds een ietsje minder comfort. Hier geldt maar één regel: let erop dat ze uw borsten niet hinderen of verwonden. Verander vaak van vorm, kwestie van de eventuele steunpunten te variëren.
  • Hebt u zware borsten, dan moet u absoluut voor stevigheid kiezen. De klassieke vormen zijn dan ook beter geschikt dan een beha met halve cups. De cups moeten de borsten goed omvatten, en de schouderbandjes moeten breed zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 23/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/02/2016 - 16h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Beha: een delicate keuze Gepubliceerd op 25/03/2014 - 12h31

De keuze van een beha is voor heel wat vrouwen een kopbreker. Alhoewel het een kledingstuk is dat u niet meteen ziet, kan het een doodgewone decolleté tot een verleidingswapen omtoveren. En omgekeerd.

Ik heb hangborsten. Wat nu? Gepubliceerd op 03/03/2017 - 15h50

Hebt u hangende of sterk uitgezakte borsten (ptosis)? Worden uw borsten geleidelijk aan slapper? Wat is er tegen te doen! De remedies hangen af van hoe groot uw borsten zijn en hoe erg ze verslappen en gaan van spierversterkende oefeningen, over natu...

Meer artikels