PUBLICITÉ

Een bacterie die maagzweren veroorzaakt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/10/2014 - 17h13
-A +A

In 2005 wonnen de Australische wetenschappers Barry Marshall en Robin Warren verdiend de Nobelprijs Geneeskunde voor hun ontdekking van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt.

Niemand geloofde hun theorie, en ze moesten tien jaar knokken. Tot dan toe was een maagzweer immers dé psychosomatische ziekte bij uitstek…

PUB

Een bacterie die de maag aanvreet

De jaren 80 waren zowat de "glorietijd" van de psychosomatische ziekten. Alle mogelijke klachten werden toegeschreven aan stress: maagzweren, astma, allergieën, eczeem, migraine, darmklachten (constipatie of diarree, naargelang) enz.

De behandeling van een maagzweer was een echte kruisweg: een zuurremmend dieet, maagbeschermende middelen en desnoods zelfs chirurgie, waarbij een groot stuk maag werd weggenomen. Maagbloedingen waren courant, en de patiënten kwamen vaak op de spoedgevallendienst terecht. Kortom, de maag werd zowat gedicteerd door de psyche…

In 1983 ontdekken twee Australiërs, Barry Marshall en Robin Warren, een bacterie die volgens hen maagzweren en gastritis (maagontsteking) veroorzaakt. Hun uitleg klinkt echter te eenvoudig en niemand gelooft hen. Pas zo'n tien jaar later worden hun studies bevestigd door andere wetenschappers. En wat blijkt? Dat maagzweren inderdaad veroorzaakt worden door een bacterie en dat ze genezen kunnen worden met antibiotica!

De tweede belangrijkste oorzaak van kanker ter wereld

Een infectie met Helicobacter pylori is één van de meest verspreide chronische infecties ter wereld: 20 tot 90 % van alle volwassen individuen is besmet, afhankelijk van het land. De infectie komt vaker voor in de ontwikkelingslanden (80 tot 90 %) dan in de industrielanden (25 tot 30 %). Ze ontstaat in de kindertijd, via orale besmetting, maar blijft gelukkig in de meeste gevallen zonder gevolg.

De bacterie mag dan al vaak "sluipend" zijn, als ze een chronische maagslijmvliesontsteking veroorzaakt, veroorzaakt ze niet alleen gastritis of een maagzweer, maar op de duur ook maagkanker. Het gaat hier om de tweede belangrijkste kankeroorzaak ter wereld (600.000 nieuwe gevallen per jaar) en de belangrijkste in de ontwikkelingslanden.

Een infectie met Helicobacter pylori wordt meestal opgespoord met een maagbiopt via een endoscopie (uitgevoerd door de gastro-enteroloog). Er bestaan echter nog andere methoden: een Helicobacter pylori-serologie via een bloedanalyse, een stoelgangonderzoek (waarin dan antigenen van de bacterie worden opgespoord) of een zogenaamde 13C-ureum ademtest. Methoden zijn er dus genoeg!

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 01/11/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/10/2014 - 17h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe is een maagzweer te herkennen? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h09

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert. Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

Maagzweren na de ontdekking van de Helicobacter pylori Geüpdatet op 11/12/2007 - 00h00

In 2005 ging de Nobelprijs Geneeskunde naar twee Australische onderzoekers: Barry J. Marshall en J. Robin Warren die twintig jaar eerder de Helicobacter pylori ontdekten, de bacterie in de maag die verantwoordelijk geacht werd voor ulcera in de maag...

Meer artikels