PUBLICITÉ

Een avatar voor een medisch dossier

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/11/2007 - 00h00
-A +A

Onderzoekers van IBM maakten een prototype van een visualiseringsoftware die artsen de mogelijkheid biedt om op dezelfde manier om te gaan met medische gegevens als met hun patiënten.

PUB

De technologie van IBM maakt gebruik van een avatar, een driedimensionale weergave van het menselijk lichaam. Onder de benaming Anatomic and Symbolic Mapper Engine (ASME), zorgt de visualisatiemethode ervoor dat de arts via een muisklik op een bepaald 'lichaamsgedeelte' van een virtueel lichaam (deavatar) kan zoeken naar medische gegevens en relevante gegevens op kan halen. De medische gegevens worden gecombineerd met een visuele weergave wat de interactie bevordert met gegevens die de zorg voor de patiënt kunnen verbeteren.

Een elektronisch lichaam

Als een patiënt vandaag bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts brengt wegens pijn op de borst, zal de dokter hem vragen stellen over eerdere incidenten en ziekten, testen uitvoeren en de patiënt onderzoeken. Hierna neemt de arts gewoonlijk een stapel medische gegevens op papier door, maar meestal heeft hij of zij geen toegang tot de volledige geschiedenis van de patiënt.
Met de 3-D avatarvan ASME kunnen artsen op het hart klikken om zo onmiddellijk de beschikbare medische geschiedenis en informatie met betrekking tot het hart van de patiënt in beeld brengen inclusief geschreven informatie, laboratoriumresultaten en medische beelden zoals röntgenfoto's, elektrocardiogrammen of MRI's. Mogelijk is de arts alleen geïnteresseerd in informatie ver een bepaald gedeelte van het hart. In dat geval kan hij of zij daarop inzoomen en de zoekparameters instellen op tijd of andere factoren.

Het elektronisch medisch dossier van de toekomst?

De technologische vooruitgang leidt tot doorbraken in de medische behandeling en zorg, maar de huidige gegevensverzameling profiteert niet volledig van alle beschikbare mogelijkheden.
Omdat de sector zich nog in de allereerste stadia bevindt van een volledig functioneel elektronisch medisch dossier, wat het delen van vertrouwelijke informatie met ziekenhuizen en andere gezondheidszorgverstrekkers mogelijk maakt, geven de meeste artsen er de voorkeur aan om gegevens op papier of hun eigen systeem te gebruiken voor het bijhouden van patiëntengegevens. ASME
en de avatar van IBM levert een bijdrage tot een uniek systeem waarbij alle statische gegevens verzameld kunnen worden voor een volledig en dynamisch beeld van de gezondheid van de patiënt in reële tijd.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/11/2007 - 00h00 Perscommuniqué 'IBM Research: Driedimensionale avatar voor artsen om medische gegevens van patiënten in beeld te brengen', IBM, 25 september 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels