PUBLICITÉ

Een antidiarreedieet voor uw baby

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/02/2004 - 00h00
-A +A

Diarree komt frequent voor bij jonge kinderen en gaat vaak gepaard met buikpijn en soms met koorts. Het is een probleem dat ernstig moet worden genomen. Zodra er sprake is van losse stoelgang moet het kind een antidiarreedieet volgen.

PUB

Krijgt uw baby de zuigfles, vervang dan tijdelijk de gewone melk door dieetmelk, d.w.z. zonder lactose. De lactose die in koemelk zit, verhoogt de hoeveelheid water in de stoelgang en kan op die manier een bestaande diarree verergeren. Geef uw baby regelmatig kleine hoeveelheden van een rehydratatieoplossing (verkrijgbaar in de apotheek). Dergelijke oplossingen compenseren het verlies van vocht en minerale zouten door diarree. Steriliseer de zuigflessen goed!

Tips voor oudere kinderen

  • Ban onmiddellijk melk, melkproducten (yoghurt, petits-suisses, flans, kwark), fruit, rauwe groenten en vruchtensappen.
  • Schotel uw kind een dieet voor op basis van gegrild vlees, ham of gepocheerde magere vis, wortelpuree, geplette banaan, rauwe appel en gelei of compote van kweepeer.
  • Bereid de wortelpuree gewoon in mineraalwater, zodat ze zeer vloeibaar is en uw kind ze kan drinken in zijn zuigfles.
  • Kies rijpe bananen en pocheer ze door ze een paar minuten in kokend water te stoppen. Plet of mix vervolgens de pulp met mineraalwater.
  • Opgelet voor uitdroging: geef uw kind zeer regelmatig kleine hoeveelheden water.

De diarree moet na twee of drie dagen stoppen (zoniet moet u onmiddellijk uw kinderarts raadplegen. U moet dat trouwens ook doen als uw kind langer dan 48 uur koorts heeft of herhaaldelijk moet braken). Het mag dan zeer geleidelijk aan weer melk en melkproducten beginnen te consumeren. Begin bijvoorbeeld met één en vervolgens twee lepels melk in de wortelpuree te doen.

Diarree kan veroorzaakt worden door een microbe, een virus of een parasiet. De beste preventie is dan ook een goede hygiëne. Die begint met vaak de handen te wassen, minstens vóór elke maaltijd en vóór het bereiden van de maaltijden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn kind heeft last van constipatie Gepubliceerd op 05/10/2012 - 11h45

De term constipatie of verstopping is een subjectief gegeven geworden. Men moet een onderscheid maken tussen occasionele constipatie en chronische constipatie ; in het tweede geval moet men een arts raadplegen. Hieronder vindt u enkele adviezen om co...

Zuigelingenmelk en opvolgvoeding Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Zuigelingenmelk, eerste-, tweede- of zelfs derde-leeftijdsmelk, bereiding voor baby's, opvolg- of groeimelk, zonder lactose, antiregurgitatie, hypoallergeen,... Hoe vindt u uw weg in het uitgebreide aanbod?

Reisgids voor kleuters: eten en drinken! Gepubliceerd op 06/07/2012 - 12h30

Met een baby op vakantie gaan, stelt over het algemeen geen problemen. Ter plaatse moet u zich wel aanpassen. Enkele nuttige tips die we tijdens onze zwerftochten hebben verzameld...

Meer artikels