PUBLICITÉ

Eczeem: wat kan de jeuk verzachten?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2013 - 11h16
-A +A

Er bestaan twee types eczeem, maar allebei manifesteren ze zich door rode plekken, jeuk en een gezwollen huid. Atopisch eczeem is erfelijk en treedt vooral in de kinderjaren op. Maar iedereen kan in feite last krijgen van deze huidontsteking. Hieronder vindt u enkele tips om de jeuk te verzachten, want bij eczeem mag u zich vooral niet krabben. Anders kunnen de letsels erger worden en is er gevaar voor superinfecties.

 

PUB

Zoek altijd de koelte op

Warmte droogt de huid sterker uit. Het is dus belangrijk om in de koelte te blijven en een constante lichaamstemperatuur te behouden. Let er ook op dat de temperatuur in uw slaapkamer koel genoeg is. Doe zo gauw het nodig is de rolluiken naar beneden om de zon (en de warmte) buiten te houden. Draag lichte kledij en werk in de winter met laagjes zodat u iets kunt uitdoen als u het te warm krijgt. Als uw huid droog is of jeukt, kunt u er vochtige en koude kompressen op leggen.
 

Hydrateer verschillende keren per dag

Hydratatie van de huid is heel belangrijk. Doe een hydraterend product op uw huid zo gauw die droog is of zo gauw u de neiging hebt om te krabben.

Neem ook zo vaak als nodig een douche of een bad om uw huid goed te hydrateren. Maar let op: het water mag niet te warm zijn (te warm water vernielt het vetlaagje op de huid en droogt ze nog meer uit). Gebruik lauw of, nog beter, koud water. En houd het ook kort. Een douche of bad mag hooguit tien minuten duren. Droog uw huid af zo gauw u uit het bad of de douche bent. Doe dat met deppende bewegingen (niet wrijven dus) en smeer uw huid meteen daarna in met een hydraterend product. Zo blijft uw huid langer haar vocht behouden.

Let er ook op dat de vochtigheidsgraad in huis hoog genoeg is en zet desnoods ’s winters een bevochtigingstoestel in de slaapkamer. Verwarming droogt de lucht makkelijk uit.
 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2013 - 11h16

L’Association française de l’eczéma, http://associationeczema.wordpress.com. Information hospitalière, http://www.informationhospitaliere.com/dico-191-dermatite-atopique.html. Société française de dermatologie, http://dermato-info.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Staphylococcus aureus: een vijand in de huid Geüpdatet op 30/10/2014 - 15h54

U hebt vast al wel eens de naam staphylococcus aureus horen vallen. Maar wat is het voor een bacterie? Welke huidinfecties veroorzaakt ze, wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Misschien is het wel eczeem? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h47

Eczeem , vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

Meer artikels