PUBLICITÉ

Ecstasy: vrouwen zijn gevoeliger

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/08/2004 - 00h00
-A +A

Ecstasy, een illegaal product, staat voor een chemische molecule, MDMA, die tot de familie van de amfetamines behoort. Het gaat hier om een psychoactieve substantie die inwerkt op het zenuwstelsel. Nieuwe gegevens bevestigen de schadelijke effecten van deze gevreesde drug.

PUB

Tot dusver werd aangenomen - evenwel zonder formeel bewijs - dat ecstasy het zogenaamde serotoninerge systeem beïnvloedt. Dit systeem werkt in op mechanismen die de gewaarwordingen veroorzaken die xtc-gebruikers beschrijven: gevoel van ontspanning, verhoogd zelfvertrouwen, makkelijker contacten leggen en zelfs euforie. Maar ook: versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk en verminderde vermoeidheid. In sommige gevallen zijn zelfs deliriumaanvallen beschreven.

Een nieuwe studie heeft het vermoeden dat ecstasy inwerkt op het serotoninerge systeem, bevestigd en biedt bovendien enkele interessante bijkomende gegevens.

Aan de studie namen 117 personen deel: 30 xtc-gebruikers, 29 ex-gebruikers, 29 personen die de drug nog nooit genomen hadden en 29 druggebruikers die geen xtc namen. Via een recente beeldvormingstechniek, PET (positron emissie tomografie), tonen de auteurs aan dat de serotoninerge activiteit alleen vermindert bij xtc-gebruikers. Goed nieuws dus: er is geen verschil tussen niet-gebruikers en ex-gebruikers. Met andere woorden: de hersenwerking wordt weer normaal als de vertrouwde consumptie daalt. Hoe hoger de dosis MDMA, hoe sterker deze activiteitsdaling, en hoe groter de tussentijd tussen twee druginnames, hoe geringer. De onderzoekers stellen echter ook vast dat MDMA een meer uitgesproken effect heeft bij vrouwen dan bij mannen.

Conclusie: ecstasy beïnvloedt wel degelijk het serotoninerge systeem, vrouwen lijken gevoeliger voor de schadelijke effecten van deze drug en de effecten zijn omkeerbaar als het gebruik wordt stopgezet.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/08/2004 - 00h00 Buchert R. et coll., Am. J. Psychiatry, 161 (7): 1181-1189, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fuiven, party's, discotheken: blijf af van GBL Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

GBL is de afkorting van gamma-butyrolactone. Het is oorspronkelijk een oplosmiddel, dat tegenwoordig gebruikt wordt om er een drug van te maken waarvan de effecten zeer gevaarlijk kunnen zijn. Omdat GBL kleurloos en bijna reukloos is, moet u er op fu...

Cannabis: de voorkeur van de Belgen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Zopas werd het Belgian National Report on Drugs 2001, een rapport van het Instituut voor Volksgezondheid over drugs, gepubliceerd. De situatie wordt alsmaar onrustwekkender: het gebruik van illegale drugs blijkt alsmaar toe te nemen.

Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje u...

Meer artikels