PUBLICITÉ

Ecstasy: onherstelbare schade!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00
-A +A

Volgens de neuroloog George Ricaurte veroorzaakt occasionele inname van ecstasy belangrijke schade door vernietiging van 40% van de dopaminerge neuronen. Die bevinden zich met name in het gedeelte van de hersenen dat is aangetast bij de ziekte van Parkinson.

PUB

Meerdere studies zetten de catastrofale effecten van ecstasy in de verf. Ecstasy veroorzaakt hyperthermie, hepatitis en hartafwijkingen die ernstig en dodelijk kunnen zijn, en veroorzaakt op lange termijn ook neurologische aandoeningen met aantasting van de serotoninerge en dopaminerge systemen. Het serotoninerge systeem bijv. speelt een belangrijke rol bij stemmingsstoornissen. Dat verklaart waarom sommige gebruikers depressief worden. Wat het dopaminerge systeem betreft, zijn de resultaten van de studie van Dr. George Recaurte bijzonder onrustwekkend.Ecstasy werd toegediend aan apen zoals het in werkelijkheid wordt genomen, d.w.z. 2 tot 3 doses met enkele uren interval, zoals op een rave party. Bij onderzoek van de hersenen van de apen die het overleefd hebben, nemen de wetenschappers letsels waar die lijken op de eerste ziekteverschijnselen van de ziekte van Parkinson. Meer dan 40% van de dopaminerge neuronen in het striatum is vernietigd. De eerste motorische stoornissen bij patiënten met de ziekte van Parkinson treden ook op als 70 tot 80% van die neuronen vernietigd is.

“Ecstasy, smeerlapperij”

De studie bevestigt dat ecstasy neurotoxisch is.Ecstasy kan ernstige hersenletsels veroorzaken en die letsels kunnen de kans op ontwikkeling van de ziekte van Parkinson verhogen.
Ecstasy of MDMA (3, 4 methyleen-dioxymethamfetamine) heeft een onmiddellijk euforiserend effect en veroorzaakt een gevoel van intimiteit, intens genoegen en onvermoeibaarheid, soms met episoden van depressie. Maar omdat ecstasy nog niet zo lang bestaat, zijn de effecten van ecstasy op lange termijn nog niet bekend.
Volgens de statistieken van de politie is het gebruik van ecstasy tussen 1998 en 1999 met 40% gestegen. Daadoor is ecstasy de op één na meest gebruikte illegale drug, na cannabis.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00 Georges A. Ricaurte et al. Science, 27 september 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ecstasy: vrouwen zijn gevoeliger Geüpdatet op 10/08/2004 - 00h00

Ecstasy, een illegaal product, staat voor een chemische molecule, MDMA, die tot de familie van de amfetamines behoort. Het gaat hier om een psychoactieve substantie die inwerkt op het zenuwstelsel. Nieuwe gegevens bevestigen de schadelijke effecten v...

XTC en Parkinson: zich vergissen is menselijk Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

In de biochemie komt het er in de eerste plaats op aan zich niet te vergissen van flesje. Maar fouten maken is menselijk, en dat is precies wat één jaar geleden gebeurd is, toen onderzoekers aantoonden dat het gebruik van XTC hersenletsels veroorzaak...

Cannabis: de voorkeur van de Belgen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Zopas werd het Belgian National Report on Drugs 2001, een rapport van het Instituut voor Volksgezondheid over drugs, gepubliceerd. De situatie wordt alsmaar onrustwekkender: het gebruik van illegale drugs blijkt alsmaar toe te nemen.

Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Meer artikels