PUBLICITÉ

Ecstacy biedt perspectieven bij de ziekte van Parkinson

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/08/2005 - 00h00
-A +A

Een studie die werd uitgevoerd op muizen en waarvan de resultaten nog niet helemaal duidelijk zijn, lijkt te wijzen in de richting van een nieuwe onverwachte piste bij de behandeling van de ziekte van Parkinson: MDMA, de actieve chemische molecule van ecstasy.

PUB

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door het afsterven van bepaalde zenuwcellen in de hersenen. De rol van deze cellen is het aanmaken van dopamine. Als zij verdwijnen, volstaat het dopaminegehalte niet langer om de hersenen normaal te laten functioneren.

Voor deze studie, die onder andere door de Universiteit van Duke in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, verlaagden wetenschappers het dopaminegehalte in de hersenen van muizen artificieel met genetische manipulatie en medicamenteuze behandelingen. De muizen ontwikkelden daardoor symptomen van de ziekte van Parkinson.

In dit stadium dienden de onderzoekers verschillende stoffen toe aan de muizen om de resultaten ervan te bestuderen. L-Dopa, de gebruikelijke behandeling van de ziekte van Parkinson, werkte, net als bepaalde amfetaminen, maar de beste resultaten werden genoteerd met MDMA.

Deze resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd: muizen zijn meestal minder gevoelig voor ecstasy dan mensen, en de hoeveelheden die hun werden toegediend, waren zeer hoog. Voor mensen zouden ze zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Bovendien weet men nog niet hoe MDMA dit effect bewerkstelligde, tenzij dan dat het niet dezelfde weg volgt als de klassieke behandelingen. Deze ontdekking biedt wetenschappers gewoon nieuwe onderzoekspistes; indien men erin slaagt het vastgestelde mechanisme te begrijpen, zou dat nieuwe behandelingen kunnen opleveren.

Opgelet! Deze resultaten betekenen in geen geval dat Parkinson-patiënten er goed aan doen ecstasy te nemen: het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, en ecstasy is een mogelijk gevaarlijke drug die uitdroging en onder andere nerveuze en psychische problemen kan veroorzaken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/08/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Ecstasy: onherstelbare schade! Geüpdatet op 15/10/2002 - 00h00

Volgens de neuroloog George Ricaurte veroorzaakt occasionele inname van ecstasy belangrijke schade door vernietiging van 40% van de dopaminerge neuronen. Die bevinden zich met name in het gedeelte van de hersenen dat is aangetast bij de ziekte van Pa...

Ziekte van Huntington: welke behandeling? Suiker! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h39

Ja, maar niet om het even welke. Het gaat meer bepaald om trehalose, een suiker die tot de familie van de sachariden behoort. Trehalose bleek, bij toediening aan transgene muizen die als model dienden voor de ziekte van Huntington, de motorische symp...

Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Meer artikels