PUBLICITÉ

Ecologisch gedrag: ik bestrijd insecten zonder insecticiden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2010 - 00h00
-A +A

Zonder het beseffen, gebruiken we soms biociden in onze woning: shampoo tegen luizen, vlooienhalsband, spuitbus tegen muggen, mierendoosjes, rattengif, houtbeschermingsproducten, behanglijm, enz. Welnu, tegenover deze toxische producten, bestaan er ook doeltreffende ecologische alternatieven om schadelijke insecten te bestrijden. Geef er dan ook zoveel mogelijk de voorkeur aan.

PUB

Preventie op de eerste plaats: wat doen om geen ongewenste gasten aan te trekken?


Netheid is de beste manier om insecten op afstand te houden. Als u daarnaast ook maatregelen neemt tegen vochtigheid, maakt u het die ongewenste beestjes echt moeilijk. Door goed op te ruimen, in het bijzonder door voedingsmiddelen in een afgesloten kast, in een hermetische doos, niet te laag... te bewaren, houdt u insecten eveneens op afstand. En tot slot, laat geen kruimels of restjes op tafel liggen.

Natuurlijke strategieën tegen mieren


Maak spleetjes, gaten en andere kieren dicht om te vermijden dat mieren binnenkomen.
Reinig regelmatig de plaats waar u het eetbakje van uw hond of kat neerzet.
Gebruik op plaatsen waar veel mieren voorkomen natuurlijke afweermiddelen zoals azijn, lavendel, marjolein, verse basilicumblaadjes, notenbladeren, koffiedik, een schijfje van een rotte citroen...
Breng buiten een kleverige versperring aan op de stengel of stam van planten. Gebruik daarvoor vaseline of in tuincentra verkocht vet.
Als laatste toevlucht, kan u een beroep doen op lokaas in gesloten dozen, die u neerzet op voor kinderen en huisdieren ontoegankelijke plaatsen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2010 - 00h00 FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insecticiden verstandig gebruiken Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Sprays, elektrische verdampers, strips... al deze insecticiden worden alom gebruikt om ongewenste insecten te verjagen. Maar wees er voorzichtig mee, want ze zijn niet helemaal zonder gevaar. Hou u dus aan de gebruiksvoorschriften.

Insectenbeten: het kan ook uw hond overkomen! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Ook gezelschapsdieren kunnen last hebben van insectenbeten ! Die insecten kunnen vliegende insecten zijn (bijen, wespen, muggen...), op de grond leven (mieren) of op planten of andere dieren (teken, vlooien). Ze wachten gewoon tot uw hond langskomt e...

100% natuurlijke middeltjes tegen insecten Geüpdatet op 07/07/2015 - 15h10

Of we nu thuis zijn, op vakantie of een uitstapje maken naar het bos, we zijn nergens veilig voor muggen en andere ongewenste en vaak hinderlijke insecten. Laat de chemische producten maar links liggen. Ze zijn giftig en niet alleen schadelijk voor d...

Pesticiden: mijd ze als de pest! Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Vliegen, mieren, bladluizen, schimmels, … : we spuiten er maar op los. Stop daarmee: er bestaan andere middelen dan pesticiden! Stel de juiste vragen om deze verre van onschuldige middelen te vermijden.

Meer artikels