PUBLICITÉ

De echte gevaren van de griep

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/01/2013 - 09h36
-A +A

Koorts, hoesten, spierpijn, enz. Elke winter moet een aanzienlijk deel van de bevolking het bed houden door griep.

Voor bejaarde of zieke mensen vormt de griep een echte bedreiging. Vaccinatie is nog altijd het belangrijkste middel om er u tegen te wapenen.

PUB

De griep: een wijd verspreide ziekte

Elk jaar wordt 5 tot 10% van de wereldbevolking besmet met het griepvirus.

Tijdens een echte griepepidemie kan wel 50% van de burgers van een land erdoor getroffen worden!

De griep is het ene jaar meer verspreid en agressiever dan het andere.  Dat hangt af van de eigenschappen van het virus. Gelukkig heeft de griep in de meeste gevallen geen zware gevolgen.

Maar voor sommige mensen, vooral dan voor bejaarden, houdt de griep wel degelijk zware risico’s in.

In onze contreien is griep nog altijd de belangrijkste oorzaak van sterfte door een infectieziekte. De griep eist elk jaar 1500 doden in België.

 

Complicaties van de griep, de echte gevaren

Maar wat zal het verschil maken tussen een dodelijke griep en een griep die na 7 tot 10 dagen overgaat en geen sporen nalaat?

In de eerste plaats zijn het de complicaties die na de ziekte kunnen optreden. Die complicaties van de griep zijn vooral te wijten aan de bacteriële superinfecties die erop kunnen volgen.

Als het ademhalingsstelsel griep te verwerken krijgt, is het daarna beschadigd en vermoeid. Dan kunnen er zich bacteriën in nestelen die tot  infecties leiden, vooral dan van de longen (bronchitis, longontsteking). Die complicaties maken de meeste slachtoffers.

Een andere bepalende factor voor de ernst van een griep is de gezondheid van de patiënt:

  • Bij chronisch zieken kan een griep een ernstige en plotselinge verslechtering van de ziekte uitlokken (zoals bij astma of diabetes).

  • Kwetsbare mensen - meestal dus oudere mensen of heel kleine kinderen -  komen de vermoeidheid die de griep veroorzaakt al moeilijk te boven en zijn daardoor dus extra kwetsbaar. Complicaties na de griep komen in deze leeftijdsgroepen vaker voor en zijn ook gevaarlijker.

Andere complicaties van de griep :

De bacteriële complicaties vormen niet het enige gevaar, er bestaat ook een kwaadardige griep die vooral zwangere vrouwen, baby's en zwaarlijvigen treft.

Bij zwangere vrouwen is de griep een van de grootste oorzaken van een miskraam.
Daarom wordt de vaccinatie tegen griep in België ook terugbetaald aan zwangere vrouwen.

De andere mogelijke complicaties hebben te maken met de ademhaling, zoals sinusitis, bronchitis, longontsteking en otitis bij het kind. Tenslotte bestaan er ook nog cardiovasculaire en neurologische complicaties.

Algemeen kunnen we stellen dat het virus het lichaam verzwakt en een al broze gezondheidstoestand dus nog kan verergeren.

De beste preventie is nog altijd vaccinatie. Die moet elke winter hernieuwd worden voor wie tot de volgende groepen van risicopersonen behoort:

- Oudere mensen van boven de 65  jaar
- Mensen die in zorginstellingen leven (ziekenhuis, rusthuis, enz.)
- Patiënten die aan een chronische ziekte lijden
- Kinderen (tot 18 jaar) die langdurig behandeld worden met aspirine.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/01/2013 - 09h36 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/01/2013 - 09h36

Groupe d’expertise et d’information sur la grippe (GEIC), www.influenza.be, OMS et Institut Pasteur

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Griep: de epidemiedrempel is bereikt Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Griep heeft de epidemiedrempel bereikt. Dat blijkt uit de stijging van het aantal gevallen die het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) sinds enkele weken registreert. Bent u nog niet ingeënt, maar wel in contact gekomen met het viru...

A/H1N1-griep: welke zijn de behandelingen? Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

In afwachting van een betrouwbaar en voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk vaccin, zijn we niet verstoken van middelen om te strijden tegen de A/H1N1-griep . Het zijn dezelfde middelen die ook gebruikt worden voor de bestrijding van de seizoensgr...

Meer artikels