PUBLICITÉ

Echografieën: belangrijke momenten in een zwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00
-A +A

Een echografie is vaak een droom die werkelijkheid wordt, maar als er orgaanafwijkingen opgespoord worden, kan ze ook een bron van angst en onzekerheid zijn…

PUB

Hoe werkt een echografie?

Een echografie is gebaseerd op de emissie van ultrasonen die, zoals alle geluidsgolven, teruggekaatst worden door obstakels. De arts gaat met de echografiesonde over de buik van de moeder, waardoor er emissie en ontvangst is van ultrasonen. Hoe de uitgestuurde ultrasonen weerkaatst worden, verschilt naargelang de dichtheid van de weefsels. Het is dat verschil in dichtheid dat geanalyseerd wordt en omgezet wordt in doorsnedebeelden op het scherm. Vloeistoffen zijn de beste geleiders van ultrasonen; vandaar dat deze techniek bijzonder geschikt is om de foetus te bestuderen die in het vruchtwater drijft. Uit tal van studies is overigens gebleken dat ultrasonen volledig onschuldig zijn voor de foetus.

Geen gewoon onderzoek

Voor de toekomstige ouders is de echografie in de eerste plaats een beeld. Een beeld dat voldoende duidelijk is om de zwangerschap te bevestigen (de hartslag is vrij vroeg zichtbaar, wat er meteen op wijst dat de vrucht levensvatbaar is) en tegelijk voldoende onduidelijk om bij de toekomstige ouders ruimte te laten voor verbeelding en voor allerhande projecties. Voor sommige moeders komt de eerste echografie te vroeg (los van de vraag naar het medische nut van dit onderzoek), omdat het beeld van het embryo niet altijd overeenkomt met het verwachtingspatroon van de moeder. Voor de meeste koppels is het echter een geruststelling als eruit blijkt dat de foetus niet misvormd is en geen groeiproblemen vertoont.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prenataal onderzoek Geüpdatet op 14/02/2003 - 00h00

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

Meer artikels