PUBLICITÉ

Echografie in opspraak

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00
-A +A

Het arrest van een gerechtshof in Frankrijk beroert nu ook de Belgische gemoederen. Volgens dat arrest zou men het recht hebben niet te worden geboren...

PUB

Door prenatale diagnostiek kan men zeer vroegtijdig foetale aandoeningen opsporen, wat de mogelijkheid biedt therapeutische maatregelen te nemen of de zwangerschap te onderbreken. Dit laatste argument werd gehandhaafd door het Hof van Cassatie. Het Hof was de mening toegedaan dat de klacht van een jongeman die sinds zijn geboorte gehandicapt was, tegen de artsen die een rubella (rodehond) bij de moeder tijdens de zwangerschap niet hadden kunnen vaststellen, gegrond is.

Niet meer geboren worden?

Sinds het Perruche-arrest weigeren de Franse artsen een echografie uit te voeren, tenzij in dringende gevallen. Er wordt nu gewerkt aan een wet in Frankrijk om dat arrest in de toekomst onmogelijk te maken.Dat neemt niet weg dat de beslissing van het Hof effecten heeft tot bij ons. Want bij toepassing van dezelfde redenering zouden we in België zeer snel dezelfde problemen kunnen krijgen.We willen ons niet uitspreken over de grond van de zaak, maar een echografie is een performant, maar geen feilloos onderzoek. De technieken zijn weliswaar verbeterd, maar geven geen perfect beeld. Bovendien worden de beelden door een menselijk oog geïnterpreteerd en de mens is niet perfect! De geneeskunde, hoe technisch ze ook moge zijn, kan geen 100% zekere resultaten geven. En er is zeer zeker geen sprake van "medische fout". Twee Belgische parlementariërs, Daniel Bacquelaine en Alain Destexhe, hebben verschillende voorstellen ingediend in de federale kamers. Die voorstellen gaan in dezelfde richting en verdedigen de thesis dat men geen schadeloosstelling kan vragen louter en alleen omdat men geboren is, behalve als de problemen in kwestie een rechtstreeks gevolg zijn van een bewezen medische fout.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00 Persmededelingen Bacquelaine Destexhe, Perruche-arrest
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf oefeningen om zich na het werk te ontspannen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Na de files, de professionele geschillen of uitputtend werk wil men thuis al die stress van zich afschudden. Trek dus een kwartiertje uit voor enkele ontspannende oefeningen en u zult dan meer kunnen genieten van uw avond.

Prionen in Luik Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

De Universiteit van Luik heeft een researchcentrum geopend dat toegankelijk is voor alle wetenschappers die onderzoek doen naar prionziekten. Prionen zijn onder meer verantwoordelijk voor de dollekoeienziekte bij dieren en de ziekte van Creutzfeldt-J...

Meer artikels