Echinacea zou helpen bij verkoudheden

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 12/10/2009 - 00h00
-A +A

Het plantengeslacht Echinacea wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van banale verkoudheden en infecties. Toch is de medische wereld niet zeker of een behandeling met Echinacea wel nuttig is.

PUB

Preparaten met Echinacea


Het plantengeslacht Echinacea, waarvan rode zonnehoed de meest bekende telg is, werd het eerst gebruikt door Noord-Amerikaanse indianen. Vandaag fungeert Echinacea vaak als een ingrediënt van voedingssupplementen die het natuurlijke immuunsysteem zouden moeten versterken.
Nochtans geeft het onderzoek naar de effectiviteit van Echinacea de voorbije jaren gemengde resultaten. Een aantal wetenschappers rapporteerden een duidelijk positief effect, andere stellen dan weer dat preparaten met bijvoorbeeld rode zonnehoed weinig of niet helpen tegen verkoudheden en andere infecties.
Zo vonden wetenschappers van het Amerikaanse Charlottesville* in een onderzoek bij 399 vrijwilligers dat wortels van de Echinacea Agustifolia geen enkel effect hebben op een verkoudheid. Uit een metaonderzoek**, een onderzoek dat de resultaten van verschillende studies samenbundelt, aan de University of Connecticut blijkt dan weer dat Echinacea wel degelijk een positieve impact heeft op de duur en de symptomen van een verkoudheid.

Immuunsysteem versterken met Echinacea


Een mogelijke verklaring voor de elkaar tegensprekende resultaten ligt misschien bij de grote variëteit in gebruikte Echinaceapreparaten, de dosissen en de methodes bij de verschillende studies. In ieder geval blijkt uit de grote meerderheid van de onderzoeken dat het weinig zin heeft om preparaten met rode zonnehoed preventief te nemen in een poging het natuurlijke immuunsysteem te versterken.
Net zoals bij andere planten, is het niet meteen duidelijk hoe Echinacea precies werkt. De verschillende telgen van het plantengeslacht hebben elk een andere samenstelling, waarvan niet wetenschappelijk vaststaat welke stoffen in de plant een medische uitwerking hebben.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 12/10/2009 - 00h00 *Turner RB, Bauer R, Woelkart K, Hulsey TC, Gangemi JD. An evaluation of Echinacea angustifolia in experimental rhinovirus infections. New England Journal of Medicine, 2005 ** Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infectious Diseases, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Echinacea: nepmiddel of medicijn? Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Echinacea-preparaten gaan gretig over de toonbank van de apotheek. Ze zouden de weerstand tegen infecties verhogen. Sceptici houden het bij 'baat het niet dan schaadt het niet'. Wie heeft gelijk?

Twee keer minder verkoudheden met Echinacea Gepubliceerd op 10/02/2015 - 18h07

We beschikken over geen enkel wapen om verkoudheden te voorkomen of te behandelen. Vandaar het belang van deze plant waarvan de verkoudheidwerende eigenschappen onlangs zijn bevestigd. Echinacea vermindert het risico op een verkoudheid met 58% en ver...

Welke planten kunnen mijn immuunsysteem versterken? Gepubliceerd op 10/03/2015 - 15h24

Een goed immuunsysteem is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. We moeten ons immuunsysteem dus goed verzorgen opdat het zijn taken doeltreffend zou kunnen blijven vervullen. Sommige planten staan ervoor bekend dat ze ons immuunsysteem bijstaan en...

Meer artikels