Echinacea: nepmiddel of medicijn?

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 20/01/2004 - 00h00
-A +A

Echinacea-preparaten gaan gretig over de toonbank van de apotheek. Ze zouden de weerstand tegen infecties verhogen. Sceptici houden het bij 'baat het niet dan schaadt het niet'. Wie heeft gelijk?

PUB

Indianen

Echinacea purpurea, in het Nederlands rode zonnehoed, is een mooie vaste plant. In plantenborders is de purperrode bloem een echte blikvanger. De indianen uit Noord-Amerika ontdekten de geneeskrachtige waarde van de plant, menige jaren voor de komst van de kolonisten. Ze gebruikten de plant als geneesmiddel tegen allerlei infecties en voor het ontsmetten van wonden.

Heilzame effecten bewezen?

Preparaten op basis van echinacea zijn de meest toegepaste kruidenremedies ter wereld geworden. De lijst van gunstige effecten die producenten van echinaceapreparaten opsommen is indrukwekkend: preventie verkoudheid en griep, schimmel- en urineweginfecties, middenoorontstekingen, behandeling van herpes, bronchitis, sinusitis, auto-immuunziekten als multiple sclerose, reumatoïde artritis, wondgenezing, abcessen, eczeem. Noem maar op. Maar is deze heilzame werking wel bewezen?

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 20/01/2004 - 00h00 Efficacy and safety of echinacea in treating upper respiratory tract infections in children: a randomized controlled trial. JAMA. 2003 Dec3;290(21):2824-30.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Echinacea zou helpen bij verkoudheden Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Het plantengeslacht Echinacea wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van banale verkoudheden en infecties. Toch is de medische wereld niet zeker of een behandeling met Echinacea wel nuttig is.

Twee keer minder verkoudheden met Echinacea Gepubliceerd op 10/02/2015 - 18h07

We beschikken over geen enkel wapen om verkoudheden te voorkomen of te behandelen. Vandaar het belang van deze plant waarvan de verkoudheidwerende eigenschappen onlangs zijn bevestigd. Echinacea vermindert het risico op een verkoudheid met 58% en ver...

Welke planten kunnen mijn immuunsysteem versterken? Gepubliceerd op 10/03/2015 - 15h24

Een goed immuunsysteem is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. We moeten ons immuunsysteem dus goed verzorgen opdat het zijn taken doeltreffend zou kunnen blijven vervullen. Sommige planten staan ervoor bekend dat ze ons immuunsysteem bijstaan en...

Meer artikels