PUBLICITÉ

Dyslexie, nog onbekend

Gepubliceerd op 18/04/2006 - 00h00
-A +A

Dyslexie, een leerstoornis bij het lezen en schrijven treft ongeveer 8% van de kinderen (vooral jongens). Toch wordt er niet vaak over gesproken. Nochtans ligt deze stoornis vaak aan de basis van grote problemen op school. Dr. Messerschmitt* van het Armand Trousseau-ziekenhuis (Frankrijk) helpt ons om de mechanismen ervan beter te begrijpen.

PUB

Het magazine "HOPE" is beschikbaar in de meeste ziekenhuis van Parijs en Ile-de-France. Het wordt gratis ter beschikking gesteld van de patiënten en hun families in de wachtzalen en kamers.

Wat is dyslexie?

Het is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen die zich tijdens de foetale periode voordoet en die te maken heeft met de taalkundige zenuwcentra. Er zijn families die een genetische kwetsbaarheid vertonen omdat ze een taalkundig zenuwcentrum hebben dat slecht functioneert. Maar ook infectieziekten en problemen tijdens de zwangerschap kunnen de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en een dyslexie veroorzaken die uiteraard pas jaren later tot uiting komt.

Waarom is deze stoornis nog zo onbekend?

De menselijke hersenen beschikken over specifieke zenuwbanen voor de geschreven en gesproken taal. Het feit dat de "overlevering" in onze beschavingen vooral via de geschreven cultuur gebeurt, is een recente ontwikkeling. Daarom is dyslexie pas sinds het einde van de XIXe eeuw bekend, m.a.w. sedert de tijd dat er in de meeste Europese landen schoolplicht bestaat.

Gepubliceerd op 18/04/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jongens aan het lezen krijgen Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Het is een feit, jongens lezen veel minder en minder goed dan meisjes. En de schoolresultaten hangen nu eenmaal nauw samen met de leesvaardigheid. Hoe kunnen we ze helpen?

Een beter inzicht in dyslexie Geüpdatet op 10/02/2014 - 09h59

Dyslexie uit zich vooral bij lezen en schrijven, maar vindt ook haar oorsprong in gesproken taal. Zo zou de klankverwerking bij dyslexiepatiënten trager verlopen.

Kinderen die moeten brillen Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Van de in totaal 125.000 kinderen die elk jaar geboren worden, hebben er 20.000, d.w.z. één op de zes, een gezichtsafwijking. Die afwijking vroegtijdig opsporen, is essentieel voor een aangepaste correctie. Naast de noodzakelijke bezoeken aan de kind...

Meer artikels