Dyslexie, een leerstoornis bij het lezen en schrijven treft ongeveer 8% van de kinderen (vooral jongens). Toch wordt er niet vaak over gesproken. Nochtans ligt deze stoornis vaak aan de basis van grote problemen op school. Dr. Messerschmitt* van het Armand Trousseau-ziekenhuis (Frankrijk) helpt ons om de mechanismen ervan beter te begrijpen.

- Wat is dyslexie?
- Waarom is deze stoornis nog zo onbekend?
- Wat zijn de symptomen?
- Hoe kan dyslexie worden opgespoord?
- Vanaf welke leeftijd moet er een belletje rinkelen?
- Hoe vroeger de dyslexie wordt opgespoord, des te minder zal het kind op school moeite hebben
- Zijn er factoren die de situatie erger maken?
- Wat kunnen de ouders doen?
Het magazine "HOPE" is beschikbaar in de meeste ziekenhuis van Parijs en Ile-de-France. Het wordt gratis ter beschikking gesteld van de patiënten en hun families in de wachtzalen en kamers.
Wat is dyslexie?
Het is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen die zich tijdens de foetale periode voordoet en die te maken heeft met de taalkundige zenuwcentra. Er zijn families die een genetische kwetsbaarheid vertonen omdat ze een taalkundig zenuwcentrum hebben dat slecht functioneert. Maar ook infectieziekten en problemen tijdens de zwangerschap kunnen de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en een dyslexie veroorzaken die uiteraard pas jaren later tot uiting komt.
Waarom is deze stoornis nog zo onbekend?
De menselijke hersenen beschikken over specifieke zenuwbanen voor de geschreven en gesproken taal. Het feit dat de "overlevering" in onze beschavingen vooral via de geschreven cultuur gebeurt, is een recente ontwikkeling. Daarom is dyslexie pas sinds het einde van de XIXe eeuw bekend, m.a.w. sedert de tijd dat er in de meeste Europese landen schoolplicht bestaat.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende pagina