PUBLICITÉ

Dysfagie, een symptoom, een klacht

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 06/08/2002 - 00h00
-A +A

Dysfagie (moeilijk kunnen slikken) is een banaal maar verontrustend symptoom, vooral als het gepaard gaat met gewichtsverlies. Men denkt dan dadelijk aan slokdarmkanker, maar ook een gewone langdurige zure reflux (terugvloeien van zuur) kan dysfagie veroorzaken. Bij de minste twijfel, vooral als u rookt en alcohol drinkt, laat u voor alle zekerheid een oesofagogastroscopie (kijkonderzoek van de slokdarm en de maag) uitvoeren.

PUB

Welke zijn de oorzaken?Dysfagie is geen ziekte, maar een symptoom. Dysfagie is hinder bij het slikken of een probleem bij het inslikken van vast of vloeibaar voedsel. Dysfagie wijst op een probleem van de slokdarm, het eerste gedeelte van het spijsverteringskanaal. De slokdarm begint aan de achterkant van de tong en eindigt in de maag, kort voorbij het middenrif (of diafragma). De hinder kan van mechanische (obstakel) of functionele aard (slechte progressie door slechte werking of verlamming [paralyse] van de slokdarmspieren) zijn. Meestal is de oorzaak van mechanische aard. Het obstakel kan een tumor zijn, meestal een kankergezwel, of een vernauwing van de diameter van de slokdarm door acute (bijv. inname van een toxische stof) of chronische prikkeling (langdurige terugvloei van zuur vanuit de maag). Functionele oorzaken komen zelden voor, behalve gewone spasmen of krampen van de slokdarm ten gevolge van stress of het inslikken van een te grote brok voedsel. De belangrijkste functionele oorzaak is "megalo-oesophagus", een functionele slokdarmaandoening die gepaard gaat met uitzetting van de slokdarm, met onbekende oorzaak.

Praktische tips

Echte dysfagie kan te wijten zijn aan slokdarmkanker en dat is dan ook de kern van het probleem. Slokdarmkanker treedt vooral op bij personen die veel roken en alcohol drinken. De dysfagie gaat over het algemeen gepaard met gewichtsverlies, maar men moet niet wachten met een arts te raadplegen tot men vermagerd is, vooral als de dysfagie vaak terugkeert. Het is beter een fibroscopie te laten uitvoeren voor een banaal iets (een gewoon zenuwspasme) dan een kanker te laten evolueren.

Wanneer raadplegen?

Een eenmalige dysfagie is zelden ernstig en zelfs als dat gepaard gaat met braken, moet de arts daarom nog niet worden geraadpleegd. Misschien hebt u een voedingsmiddel met een slechte smaak of een onvoldoende gekauwd stuk voedsel ingeslikt. Maar als de slikproblemen vaak terugkeren bij een patiënt die vermagert of veel alcohol drinkt of rookt, moet een arts worden geraadpleegd. Dysfagie kan ook tot uiting komen in een pijn bij de passage van het voedsel. Ook dit symptoom is zeer belangrijk.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 06/08/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over hiatus hernia Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h26

Een hiatus hernia of hiatusbreuk is een abnormale ligging van een deel van de maag . Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal onschuldig is en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, gaat het om gastro-oesofageale reflux met terugstr...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels