PUBLICITÉ

Dubbelslag voor orlistat (Xenical)

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Danielle Pickman op 01/10/2002 - 00h00
-A +A

Orlistat of Xenical, dat door de laboratoria Roche op de markt wordt gebracht, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas, maar dat ook de kans op diabetes met ongeveer 40% verlaagt.

PUB

Op het 9de Internationaal Congres over Obesitas werden de resultaten van de Xendos-studie voorgesteld. De Xendos-studie werd gedurende 4 jaar in 22 Zweedse centra uitgevoerd bij meer dan 3.000 obese patiënten van 30 tot 60 jaar. Bij alle patiënten werden niet-farmacologische maatregelen toegepast (verandering van levensstijl, aangepaste voeding en regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen). De ene helft kreeg het geneesmiddel Xenical en de andere helft placebo.

Resultaten van de Xenos-studie

De patiënten in de Xenical-groep liepen 37% minder kans om type 2 diabetes te ontwikkelen. Orlistat in combinatie met een goede leefhygiëne voorkomt diabetes bij personen met overgewicht duidelijk beter dan louter een verandering van levensstijl. Ook het gewicht daalt zeer significant met die combinatie: na 4 jaar bedraagt het gewichtsverlies gemiddeld 6,9 kg tegen 4,1 kg zonder Xenical.Pro memorie, overgewicht verhoogt de kans op suikerziekte, maar ook op hart- en vaatziekten. Wereldwijd hebben bijna 1 miljard mensen last van zwaarlijvigheid of overgewicht. Wereldwijd zijn er ook 1,5 miljoen mensen met type 2 diabetes (vroeger niet-insulinedependente diabetes genaamd). Dat cijfer zou de komende 25 jaar nog kunnen verdubbelen.Xenical zou dan ook een sleutelrol kunnen spelen in de strijd tegen die kwalen.

In de praktijk

In België wordt Xenical enkel afgeleverd op medisch voorschrift. Het wordt niet terugbetaald door de sociale zekerheid en kost ongeveer 90 € per maand.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Danielle Pickman op 01/10/2002 - 00h00 9de Internationaal Congres over Obesitas (ICO), Sao Paulo, Brazilië, 24-29 augustus 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Meer artikels