PUBLICITÉ

Dubbel onrecht van roken

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 11h20
-A +A

Het laatste nieuws over roken is niet om vrolijk van te worden: roken treft de minder bedeelden extra hard.

PUB

Rijken roken minder

De cijfers spreken voor zich als we de twee uitersten van de bevolking vergelijken. Bij de laagste inkomens rookt 36% van de mensen... Bij de rijken is dat 18%, net de helft dus.

De cijfers werden bekend gemaakt door de Stichting tegen Kanker. De organisatie wijst er ook op dat deze ongelijkheid geleidelijk wordt opgebouwd. Al op school roken leerlingen van het vaktechnisch onderwijs zeven keer meer dan leerlingen van het algemeen secundair onderwijs!

Er schuilt ook een paradox in. Roken is duur en wordt nog steeds duurder. En toch zien we dat net de minst bedeelden meer roken. Volgens de Stichting tegen Kanker zijn mensen met een laag inkomen door de prijsverhogingen niet gestopt met roken, maar gewoon overgeschakeld op - de meer betaalbare - roltabak.

En daar zit net het probleem. De overheid lijkt te aarzelen om de prijs van roltabak op te trekken. Zo is roltabak bij ons de helft goedkoper dan in Frankrijk!

Kan een prijsverhoging de minder gegoeden helpen?

Volgens de Stichting tegen Kanker is een prijsverhoging nochtans de enige aanpak die voor de minst bedeelden goede resultaten oplevert in de strijd tegen roken. De preventiecampagnes bereiken deze groep van mensen namelijk veel minder.

 

Beter rijk en gezond...

…dan arm en ziek, iedereen weet het. Maar het gezegde krijgt nog een extra bijsmaak nu bekend is dat welstellend zijn helpt om een risicofactor te vermijden die - dat is genoegzaam bekend - tal van ziektes veroorzaakt!

Het is een bittere pil, zeker omdat er twee keer onrecht wordt gedaan. Van een rookverslaving af raken is moeilijker voor de zwakste bevolkingsgroepen, onder meer omdat sommige oplossingen (zoals therapieën of de e-sigaret) veel geld kosten. Zo zien de laagste inkomens ook nog eens een deel van hun budget opgaan aan tabak. En de gezondheid van de minst bedeelden is nog maar eens de dupe.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 11h20
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
freli

Roken heeft niets te maken met armoede of rijk zijn, maar is de keuze van de persoon zelf.
Stop ermee om anderen of andere situaties de schuld te geven!

PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken op internet: het werkt! Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Voor het eerst heeft een onderzoek aangetoond dat de ondersteuningsprogramma's op internet voor mensen die wensen te stoppen met roken wel degelijk resultaten opleveren. Een reden temeer om deel te nemen aan zo'n programma!

Roken is allesbehalve oogvriendelijk! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

U bent nog altijd niet gestopt met roken? Ziehier dan een schadelijk effect van tabak (naast kanker en hart- en vaatziekten) dat minder media-aandacht krijgt, maar wel degelijk reëel is en u misschien meteen van mening zal doen veranderen: rokers lop...

Meer artikels