PUBLICITÉ

Droogshampoos: de comeback van een goed bewaard geheimpje

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 10h26
-A +A

Hebt u al gehoord van droogshampoos? Deze producten bestaan al decennialang, maar kennen nu een heuse revival. Je ziet ze al overal in de rekken staan, maar veel hoor je er nog niet over praten. We bekijken de voordelen, maar ook de nadelen…

PUB

Droogshampoos: de eenvoud zelve… of toch bijna

Het principe van de droogshampoos is heel eenvoudig. Je strooit in het haar een heel fijn poeder dat de talg absorbeert die door de hoofdhuid geproduceerd wordt. Het poeder is meestal zetmeel - in het gros van de gevallen rijstzetmeel, soms maïszetmeel of nog een ander zetmeelproduct. Maar ook natriumbicarbonaat kan ervoor worden gebruikt. Als de talg is opgenomen, borstelt u de talg gewoon uit uw haar. En klaar is kees, uw haar is weer schoon.

Dit heel simpele principe wordt al eeuwenlang toegepast. Sinds enkele tientallen jaren zijn droogshampoos in onze supermarkten ook als spray te krijgen. Ze zijn lang verwaarloosd, maar de laatste jaren maken ze een heuse comeback. Het poeder is nog fijner dan de spray en wordt onder druk gezet om tot in de haarwortels te kunnen doordringen. Er worden ook stoffen aan toegevoegd die het haar lekker doen ruiken, het kleuren, extra volume geven, enz.

Voordelen van droogshampoos

De belangrijkste troef van droogshampoos is dat u er uw haar mee schoon krijgt zonder het echt te moeten wassen met de gebruikelijke shampoo en water. Het is dus een goede noodoplossing (als u over tien minuten een vergadering hebt en uw haar niet onberispelijk zit), als er geen douche in de buurt is (een trektocht van drie dagen of een kamp met de jeugdbeweging), of als de echte shampoos een negatief effect hebben gehad op de gezondheid van uw hoofdhuid of uw haar – iets wat voor veel vrouwen van toepassing is: hoe meer we onze hoofdhuid wassen, hoe meer talg de hoofdhuid aanmaakt en op de duur moeten we ons haar elke dag wassen.

Maar droogshampoos hebben nog een ander potentieel interessant effect: ze geven het haar weer volume en maken het makkelijker om te kappen. We kunnen ze dus om puur praktische redenen gebruiken, bijvoorbeeld om makkelijker een dotje te maken.

Droogshampoos hebben lang een slechte reputatie gehad omdat er in het haar poederresten bleven zitten, wat bepaald niet esthetisch is. Maar de droogshampoos die tegenwoordig in de winkelrekken staan, zijn over het algemeen efficiënter en het poeder is makkelijk uit het haar te borstelen. Alles hangt weliswaar van het merk af en van het soort haar dat u hebt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 10h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vet haar: verzorging en zachtheid Gepubliceerd op 25/05/2016 - 09h50

Vet haar is gemakkelijk herkenbaar aan het glanzend uitzicht en bovendien voelt het vochtig en kleverig aan. Wenst u dit te verhelpen, dan hebt u aangepaste verzorging en veel zachtheid nodig.

Hoe kunt u uw haar mooier maken? Gepubliceerd op 17/02/2014 - 16h44

Haar wassen, drogen en borstelen, moet gebeuren volgens de regels. De regels zijn eenvoudig, maar men moet ze wel kennen. Sommige verkeerde of niet geschikte handelingen kunnen problemen veroorzaken zoals haaruitval of beschadiging van het haar .

Schilfertjes: hoe raak je ze kwijt? Gepubliceerd op 17/11/2017 - 12h42

Schilfertjes, of met de wetenschappelijke naam pityriasis capitis, en ook nog roos of hoofdroos genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Een op de drie personen zegt er last van te hebben. Hoofdroos is erg hardnekkig en vraagt een aangepaste beha...

Meer artikels