PUBLICITÉ

Drink groene thee om cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/12/2013 - 10h30
-A +A

De weldoende effecten van theelijken wel eindeloos, de drank zou bescherming bieden tegen kanker, infarcten en zelfs tandcariës.

Maar nu zou blijken dat het meest krachtige effect van thee vooral bijdraagt tot de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, die nog altijd de belangrijkste mortaliteitsoorzaak zijn in België.

PUB

De weldaden van thee

Er werd al heel wat onderzoek verricht naar thee en alle eigenschappen van het gewas die een positief effect zouden hebben op de gezondheid. Die effecten worden vooral toegeschreven aan de polyfenolen die in thee zitten, en polyfenolen zijn krachtige anti-oxydanten. In het algemeen kan men stellen dat anti-oxydanten bijdragen tot de bestrijding van verouderingsverschijnselen van het organisme en de bescherming tegen heel wat agressies zoals ontstekingen die op langere termijn mogelijk tot kanker kunnen leiden. Een nieuwe studie toont aan dat de effecten van polyfenolen in thee het meest spectaculair zijn op het vlak van cardiovasculaire aandoeningen.

Meer dan 50.000 mensen van 40 tot 79 jaar oud werden gedurende elf jaar gevolgd. Bij het begin van de studie had niet een van de proefpersonen kanker, een cardiovasculaire aandoening of een cerebrovasculair accident. Na de studie stelden de auteurs vast dat het mortaliteitsrisico op welke ziekte dan ook, maar die van cardiovasculaire in het bijzonder, lager is bij mensen die het meest thee dronken. Hoe groter de consumptie, hoe groter de bescherming. Het risico neemt af vanaf een consumptie van twee à vier kopjes thee per dag en nog meer bij een verbruik van vijf kopjes per dag.
Een dergelijk verband werd niet gevonden voor welke soort kanker dan ook.

In de praktijk: drink regelmatig een kopje groene thee!

  • Regelmatig thee drinken, is een gezonde gewoonte die ook degelijk nuttig blijkt te zijn in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen.
  • Het is belangrijk dat men voor groene thee kiest, ook al komt die van dezelfde plant als zwarte thee.
  • Groene thee is veel rijker aan polyfenolen omdat die niet gefermenteerd wordt.
  • Drink liefst thee zonder suiker. Wilt u toch zoetigheid, kies dan voor zoetmiddelen. Door de hoeveelheid suiker progressief te doen dalen, went u makkelijker aan ongesuikerde dranken.
  • En er is nog meer: een kopje thee levert niet alleen anti-oxydanten, maar ook vitaminen: C, B1, B2 en B6.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/12/2013 - 10h30

Shinichi Kuriyama et coll., Jama, 296 : 1255-65.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress? Drink groene thee! Gepubliceerd op 09/12/2013 - 10h09

Groene thee heeft er weer een weldoende eigenschap bij: hij helpt stress voorkomen. Daaraan zijn wel twee voorwaarden verbonden: 1) groene thee drinken, en geen zwarte thee en 2) dagelijks 5 kopjes drinken.

Groene en zwarte thee: prima voor de eierstokken Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h15

De Zweedse onderzoekers blijven ons verbazen met de resultaten van hun follow-upstudies waarin ze duizenden personen volgen gedurende verschillende jaren. Hun laatste ontdekking: groene of zwarte thee beschermt zeer doeltreffend tegen eierstokkanker.

Thee, de drank der duizend deugden Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

De meest gedronken drank ter wereld net na het water, is thee en aan deze drank worden heel wat weldaden toegeschreven. Sommige daarvan kloppen, andere moeten nog bewezen worden. En de lijst is lang: preventie van cardiovasculaire ziektes, osteoporos...

Groene thee, ook een remedie tegen overgewicht? Gepubliceerd op 26/11/2013 - 10h38

Voor wie op zoek is naar een slanke(re) lijn, is groene thee een veelbelovend ingrediënt. Door groene thee te gebruiken, kunt u de risico's van ziekten, die vaak gepaard gaan met overtollig gewicht, beperken.

Meer artikels