De weldoende effecten van theelijken wel eindeloos, de drank zou bescherming bieden tegen kanker, infarcten en zelfs tandcariës.
Maar nu zou blijken dat het meest krachtige effect van thee vooral bijdraagt tot de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, die nog altijd de belangrijkste mortaliteitsoorzaak zijn in België.

De weldaden van thee
Er werd al heel wat onderzoek verricht naar thee en alle eigenschappen van het gewas die een positief effect zouden hebben op de gezondheid. Die effecten worden vooral toegeschreven aan de polyfenolen die in thee zitten, en polyfenolen zijn krachtige anti-oxydanten. In het algemeen kan men stellen dat anti-oxydanten bijdragen tot de bestrijding van verouderingsverschijnselen van het organisme en de bescherming tegen heel wat agressies zoals ontstekingen die op langere termijn mogelijk tot kanker kunnen leiden. Een nieuwe studie toont aan dat de effecten van polyfenolen in thee het meest spectaculair zijn op het vlak van cardiovasculaire aandoeningen.
Meer dan 50.000 mensen van 40 tot 79 jaar oud werden gedurende elf jaar gevolgd. Bij het begin van de studie had niet een van de proefpersonen kanker, een cardiovasculaire aandoening of een cerebrovasculair accident. Na de studie stelden de auteurs vast dat het mortaliteitsrisico op welke ziekte dan ook, maar die van cardiovasculaire in het bijzonder, lager is bij mensen die het meest thee dronken. Hoe groter de consumptie, hoe groter de bescherming. Het risico neemt af vanaf een consumptie van twee à vier kopjes thee per dag en nog meer bij een verbruik van vijf kopjes per dag.
Een dergelijk verband werd niet gevonden voor welke soort kanker dan ook.
In de praktijk: drink regelmatig een kopje groene thee!
- Regelmatig thee drinken, is een gezonde gewoonte die ook degelijk nuttig blijkt te zijn in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen.
- Het is belangrijk dat men voor groene thee kiest, ook al komt die van dezelfde plant als zwarte thee.
- Groene thee is veel rijker aan polyfenolen omdat die niet gefermenteerd wordt.
- Drink liefst thee zonder suiker. Wilt u toch zoetigheid, kies dan voor zoetmiddelen. Door de hoeveelheid suiker progressief te doen dalen, went u makkelijker aan ongesuikerde dranken.
- En er is nog meer: een kopje thee levert niet alleen anti-oxydanten, maar ook vitaminen: C, B1, B2 en B6.
Shinichi Kuriyama et coll., Jama, 296 : 1255-65.