PUBLICITÉ

De drie vermageringstroeven van yoghurt

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 08h52
-A +A

Het ideale gewicht in stand houden zou geen constant gevecht mogen zijn. Het toepassen van een aantal goede eetgewoonten zou moeten volstaan. Een ervan is regelmatig yoghurt eten. Wat heeft dit melkproduct dan dat andere niet hebben?

PUB

Yoghurt: weinig calorieën, veel voedingsstoffen!

De belangrijkste troef van yoghurt is natuurlijk dat er weinig tot heel weinig calorieën in zitten: minder dan 50 calorieën per 100 gram magere yoghurt en ongeveer 60 calorieën per 100 gram volle yoghurt. En voor dat beetje calorieën krijgt u heel veel belangrijke voedingsstoffen binnen - dezelfde als bij melk, want yoghurt bestaat voor meer dan 90 % uit melk. Maar er zijn enkele grote verschillen. Ziehier de voedingstroeven van yoghurt:

  • Suiker – maar geen lactose, het type suiker dus dat gewoonlijk in melk zit. De lactose wordt namelijk afgebroken tijdens de gisting die yoghurt als eindproduct levert. Mensen met lactose-intolerantie kunnen daarom dan ook  meestal zonder probleem yoghurt eten.
  • Eiwitten.
  • Calcium natuurlijk: één potje yoghurt levert ongeveer 30 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium.
  • Fosfor.
  • Vitamine B (B12, B2 en B5).

Van die voedingsstoffen zelf zult u natuurlijk niet afvallen, maar ze dragen bij tot een evenwichtige voeding, ook als u kuurt en/of het aantal calorieën dat u binnenkrijgt probeert te beperken.

Yoghurt geeft een verzadigingsgevoel

Voedingsdeskundigen raden mensen die een dieet volgen vaak yoghurt aan, maar dan vooral  vanwege het verzadigingsvermogen. Yoghurt is namelijk erg eiwitrijk, waardoor we een hongergevoel doeltreffend kunnen stillen en dat zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. Het is dus een gezond tussendoortje dat perfect thuishoort in een evenwichtige voeding. Een studie heeft in dat verband trouwens twee groepen mensen gevolgd. De ene groep kreeg een portie yoghurt als tussendoortje, de andere groep iets anders. En wat bleek? De yoghurteters hielden het 20 minuten langer vol tot aan de volgende maaltijd. Het is ook bewezen dat calcium helpt om af te vallen: wie meer yoghurt eet in plaats van een ander product met hetzelfde aantal calorieën vermagert en raakt vooral zijn buikvet kwijt (1). Zo heeft een studie van dr. Jacqui Ealse en prof. Richard Atkinson van de universiteit van York in Engeland aangetoond dat mensen die regelmatig yoghurt eten een lagere BMI hebben dan mensen die nooit yoghurt eten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 08h52

3d Yogurt Summit, maart 2015, Boston.
Zemel, MB et al., Int J Obes (Lond). 2005 Apr;29(4):391-7.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom is yoghurt zo gezond? Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Als we de geschiedenisboeken mogen geloven, dateren de kwaliteiten van yoghurt niet van gisteren. Verschillende eeuwen geleden al werden er legendarische gezondheidsweldaden aan toegeschreven. De moderne wetenschap bevestigt die deugden...

In topvorm met yoghurt Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

De voorbije twintig jaar is het verbruik van yoghurt in België verdubbeld. Elke Belg eet nu gemiddeld tien liter yoghurt per jaar. Een goede gewoonte, vooral als je aan sport doet.

Meer artikels