PUBLICITÉ

Drie tips om te slagen in de examens

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/06/2009 - 00h00
-A +A

De examens komen eraan, het is nu dus het moment om alles op alles te zetten. Neuroloog Dr. Michel Dib* geeft drie tips om de examenperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen.

PUB

Hoe kun je je geheugen en je concentratie verbeteren?


Dr Michel Dib: Regelmaat in het leven en voldoende slapen zijn een absolute voorwaarde. Slaap voorkomt niet alleen vermoeidheid, het versterkt ook het geheugen. Anders gezegd: studeren in combinatie met slapen helpt de leerstof beter vanbuiten te leren.
Normaal is de slaap die je 's nachts hebt genoeg. Maar je kunt die dosis slaap nog aanvullen met siësta's om de vermoeidheid die je overdag ophoopt te compenseren.
Aangeraden wordt om heel korte siësta's te houden, een beetje zoals een korte periode van relaxatie: je probeert je 5 tot 10 minuten te ontspannen in een rustige omgeving zonder te slapen. Zulke korte siësta's kunnen bijvoorbeeld een tot twee keer per dag gehouden worden.
Je kunt ook een langere siësta van 20 tot 30 minuten houden, maar zet dan wel je wekker. Zo blijf je zeker in een lichte slaap.
Je kunt ook afwisselen tussen het lange en het korte type siësta.
Een siësta heeft een positief effect op je vermoeidheid en op je stemming. Daarnaast heeft het ook invloed op het proces van het memoriseren waardoor je de dingen die je leert ook echt opslaat.

Hoe kun je de stress beperken?


In de examenperiode moet je altijd een hoop leerstof verwerken, maar toch is het niet raadzaam om alleen maar te studeren. Organiseer je dag zo dat je een of twee uren vrij kunt nemen voor ontspanning. Doe aan sport, ga een film of een toneelstuk zien, luister naar muziek, enz. De dag breken met afwisselende activiteiten is een goede remedie tegen stress, maar ook je geheugen wordt er beter van.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/06/2009 - 00h00 * Dr. Michel Dib is neuroloog in het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs, lid van de Franse Vereniging voor Neurologie en auteur van talrijke boeken en publicaties in de wetenschappelijke pers en voor het grote publiek.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een middagslaapje kan echt geen kwaad Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij oo...

Middagdutje is goed voor nachtarbeiders Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h02

Nachtarbeid schaadt de gezondheid. Ons lichaam is niet gemaakt om 's nachts wakker te zijn en overdag te slapen. Nachtarbeiders lopen trouwens ook meer gezondheidsrisico's. Enkele tips om het verstoorde bioritme zo goed mogelijk op te vangen.

Siësta verlengt leven Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h21

Uit een studie blijkt nog maar eens welke gunstige invloed een middagdutje op onze gezondheid heeft. Wie een siësta houdt, beschermt het hart en de bloedvaten, en loopt 37% minder kans op dodelijke hart- en vaataandoeningen! Zulke overtuigende cijfer...

Hoe leer ik opnieuw slapen? Geüpdatet op 11/01/2010 - 00h00

Als u slaap stoornissen hebt, moet u op de eerste plaats de oorzaken van het probleem proberen te identificeren. Om daarna de oorzaken van de slapeloosheid te behandelen en een goede nachtrust opnieuw mogelijk te maken, zult u wat uw manier van leven...

Meer artikels