PUBLICITÉ

De drie facetten van de liefde

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 17/01/2006 - 00h00
-A +A

Liefde is een zeer moeilijk te omschrijven gevoel. Niet iedereen geeft er trouwens dezelfde betekenis aan. Sommigen zien het als een engagement, anderen als een krachtige, maar tijdelijke emotie, nog anderen als een behoefte. Laten we even klaarheid scheppen en de drie facetten van de liefde onder de loep nemen...

PUB

Het eerste facet van de liefde is lust, met andere woorden: seksueel verlangen naar de ander. Die aantrekkingskracht wordt vaak verward met totale liefde, want ze lokt uiterst hevige en aangename gevoelens uit! Toch is dit facet van de liefde niet het meest krachtige, want passie is een labiel gegeven, ook binnen een duurzame relatie. Verlangen kan nu eens zeer hevig zijn, vooral bij gemis (geografische of emotionele afstand), en dan weer "doven", wanneer beide partners te dicht op elkaars huid zitten of integendeel uit elkaar groeien. Het tweede facet van de liefde is hechting. Hechting is zowat het tegendeel van lust, of een aanvulling erop. Ze neemt met de tijd toe, naarmate de relatie duurzamer wordt. Ze bestaat uit gemeenschappelijke ervaringen, gedeelde herinneringen, intimiteit en verstandhouding. Het belang ervan wordt al te vaak onderschat, want gehechtheid is wel degelijk een zeer stevig bindmiddel dat de relatie vaak doet overleven in crisismomenten. Ze is sterk geworteld bij beide partners en kan ervoor zorgen dat ze toch samenblijven, ook als het moeilijk gaat. Het derde facet van de liefde is de romantische liefde: geen lichamelijk genot, maar "hartsgeluk". Deze vorm van liefde kan zich uiten in woorden, maar ook gecultiveerd worden door amoureuze gedachten. Lust is instinctiever, terwijl romantische liefde kneedbaarder is. Romantische liefde is iets wat je kunt leren, om op die manier je lust op te wekken. Deze drie aspecten vullen elkaar zeer goed aan en versterken elkaar, om de liefdesband te laten voortbestaan. Zo zijn koppels die slechts één of twee facetten bezitten, minder gewapend tegen spanningen en crisissen in hun relatie.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 17/01/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is het liefde of verlangen? Gepubliceerd op 14/12/2015 - 15h34

Liefde en verlangen zijn twee totaal andere gevoelens die echter zeer nauw samenhangen. Het is niet steeds gemakkelijk ze van elkaar te onderscheiden.

Maak tijd om te vrijen... Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h51

U hebt een goede relatie, u bent verliefd, alles gaat prima. Alles, behalve dat u al een poosje niet meer gevrijd hebt! U schaamt zich er een beetje voor, want u hebt de indruk dat iedereen alleen maar aan seks denkt en bij u loopt het fout!

Meer artikels