PUBLICITÉ

Draaiduizeligheid: wanneer het evenwichtssysteem hapert

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/06/2017 - 15h21
-A +A

Het gevoel dat alles om je draait, dat je lichaam zweeft of schommelt.

Velen onder ons hebben al kennis gemaakt met dit onaangename gevoel, dat typerend is voor ‘vertigo’ of 'draaiduizeligheid'.

De oorzaak voor die draaiduizeligheid ligt bij een stoornis in het evenwichtssysteem.

 

PUB

Complex evenwichtssysteem

In onze hersenen doet het neuronennetwerk dienst als een regelcentrum. Schematisch voorgesteld lijkt het op een computer die continu een hele reeks gegevens ontvangt en behandelt. Die gegevens komen van overal: het binnenoor, de ogen, de gewrichten of de zenuwen in de benen.

Normaal gedraagt het evenwichtssysteem zich passief en werkt het onbewust. Het kost ons geen moeite om recht te staan en recht vooruit te lopen. Maar soms kan dit complexe systeem steken laten vallen, en dat als gevolg van zeer uiteenlopende oorzaken. De storingen kunnen op drie verschillende plaatsen voorkomen:

  • de organen die externe informatie opnemen: de ogen, het linker- en rechterbinnenoor, bepaalde zenuwen in de benen enz.
  • het evenwichtscentrum: de hersenen en kleine hersenen.
  • de effectoren (onder andere de spieren): de organen die op aangeven van de hersenen ons in evenwicht houden.

Evenwichtsstoornissen gaan vaak gepaard met grote vermoeidheid. Dat komt omdat het lichaam moeilijkheden kan ondervinden om het evenwicht te herstellen.

 

Draaiduizeligheid en binnenoorstoornissen

Het grote publiek heeft de neiging om alle evenwichtsstoornissen te bestempelen als ‘duizeligheid’. Maar ‘draaiduizeligheid’ staat gelijk aan het – doorgaans heftige – gevoel dat alles rondom je draait, alsof je in een draaimolen zit. Dat is dus niet hetzelfde als een gewoon evenwichtsverlies.

Een frequente oorzaak van evenwichtsstoornissen zijn problemen aan het binnenoor. Deze vorm van draaiduizeligheid gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. Ze wordt veroorzaakt door alles wat schade brengt aan het binnenoor of het gehoorzenuw: een oorontsteking bijvoorbeeld of de ziekte van Ménière die terugkerende duizeligheid veroorzaakt.

Een ander vaak voorkomend probleem aan het binnenoor is de benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPV). BPPV treedt op na een bepaalde beweging: bijvoorbeeld nadat mensen zich hebben omgedraaid, een object in de hoogte hebben gezocht, het hoofd hebben gedraaid enz. Die vorm wordt veroorzaakt door kleine oorkristallen die losgekomen zijn en zich voortbewegen in het binnenoor.

 

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/06/2017 - 15h21

Prof. Naïma Deggouj, NKO, Cliniques universitaires Saint-Luc (Brussel)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaak duizelig, een tollend hoofd: wat doe ik ertegen? Gepubliceerd op 29/05/2017 - 15h25

Verliefdheid die naar het hoofd stijgt, een rekening om van te duizelen, een duizelingwekkende bocht, enz. Duizeligheid is een bekend, maar soms moeilijk te omschrijven gevoel. Als duizeligheid te vaak optreedt, kan het een echt ziektebeeld worden. W...

5 tips voor slanke benen Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h26

Zou u graag slanke benen hebben? Met deze vijf tips kunt u mooie en dunnere benen krijgen. Breng ze in uw dagelijkse leven in de praktijk en neem goede gewoontes aan.

O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Meer artikels