PUBLICITÉ

Draagdoeken voor baby’s: wat erover te denken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/05/2013 - 12h14
-A +A

Draagdoeken voor baby’s zijn zeker geen wondermiddel zoals sommigen beweren, maar ze hebben wel veel voordelen.

Een draagdoek zorgt voor een goede houding van de rug en benen van de baby en bevordert tegelijk de band met de moeder.

En het is ook nog eens een praktisch accessoire.

PUB

Zijn draagdoeken goed voor baby’s?

Voor de rug
Draagdoeken zijn aan te bevelen voor de rug van baby’s. Meteen na de geboorte is de rug van een baby niet recht en dat hoeft ook niet. De rug beschrijft een soort C-vorm tussen de hals en de staartbeen. In een draagdoek leunt het kindje tegen de buik van de moeder (of de vader) aan en wordt die C-vorm perfect gerespecteerd.

Voor de positie van de benen
Ook de houding van de benen beantwoordt aan de lichaamsbouw van heel jonge kinderen. Hun benen zijn namelijk gespreid en de knieën komen boven hun bekken. Bovendien is de draagdoek helemaal om de baby heen gewikkeld, waardoor hij dicht tegen de moeder of vader aan leunt. Het gewicht van de baby is dus harmonieus verdeeld.

Risico's op verstikking
Dat het kindje volledig omwikkeld is, baart sommige ouders nochtans ook zorgen. Ze zijn bang dat hun baby in de draagdoek zal stikken. De kindjes hebben in zo’n doek inderdaad minder toegang tot de open lucht dan in een buggy. Maar ze lopen geen enkel risico. Het zuurstofgehalte in hun bloed blijft voldoende hoog (1).

Traditionele draagdoekIn een  traditionele draagdoek komen de benen onder het bekken van de baby en steunt het gewicht hoofdzakelijk op het kruis. Dat is niet per se ideaal, zeker niet voor jongetjes!

Is de draagdoek geschikt voor mijn kind?


Luister naar uw baby. Sommige huilen verschrikkelijk als ze in een draagdoek worden gestopt! Geef het niet meteen op. Maar als de situatie na enkele pogingen niet verbetert, zult u moeten toegeven dat een draagdoek misschien toch niet echt geschikt is voor u!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/05/2013 - 12h14

(1) Stening, W. et al., Pediatrics, april 2002 (doi: 10.1542/peds.110.5.879)
(2) Anisfeld, E. et al., Child Development, oktober 1990 (61(5):1617-27.)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Meer artikels