PUBLICITÉ

Draagband als remedie voor inspanningsincontinentie

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 19/03/2012 - 17h39
-A +A

Inspanningsincontinentie komt heel veel voor, maar kan behandeld worden met een zogenaamde draagband. Deze chirurgische techniek is een doeltreffende therapie bij inspanningsincontinentie en maakt definitief komaf met het toch wel erg hinderlijke urineverlies…

PUB

Hebt u last van inspanningsincontinentie?

Inspanningsincontinentie  is urineverlies  dat specifiek optreedt bij zware inspanningen, hoesten, een niesbui...

 

Dit ongewilde urineverlies  is het gevolg van een verzwakking van de spieren en ligamenten die de urinebuis en de urinehals ondersteunen. De urinebuis is voorzien van een sluitspier die de uitscheiding van de urine controleert.  Als we een last dragen, hoesten of een bepaalde lichamelijke activiteit beoefenen en de druk op de onderbuik daarbij groter is dan de weerstand die we kunnen bieden, treedt er urineverlies op.

Zo’n verzwakking van de ondersteunende weefsels komt vaak voor na een bevalling. Ze wordt verholpen door revalidatie van de bekkenbodemspieren. Daarbij worden de uitgerekte spieren door oefeningen versterkt.

Ook de menopauze is een risicofactor, omdat de verminderde hormoonproductie in de menopauze de weefsels uitdroogt en ze extra kwetsbaar maakt.

 

Inspanningsincontinentie  is niet hetzelfde als drangincontinentie. Bij deze laatste vorm voelt de persoon in kwestie een dringende behoefte om te plassen en kan hij zijn plas niet ophouden.

 

Vrouwen kunnen de twee types van incontinentie tegelijk hebben - inspanningsincontinentie en drangincontinentie dus.

 

Een draagband, een definitieve oplossing voor inspanningsincontinentie

Als revalidatie van de bekkenbodemspieren niets oplevert of bij heel ernstige inspanningsincontinentie kan men via een operatie de spieren definitief versterken. Dat gebeurt door het plaatsen van een draagband.

Bij de ingreep wordt onder de urinebuis een ondersteunend bandje van fijn geweven hechtmateriaal aangebracht dat de slechte werking van de spieren en ligamenten opvangt en urineverlies zo voorkomt. De draagband is synthetisch en bestaat uit enkel- of meerdradig polypropeen, een materiaal dat goed verdragen wordt.

 

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 19/03/2012 - 17h39 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 19/03/2012 - 17h39

Association française d’urologie, www.urofrance.org ; www.sphere-sante.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urineverlies bestrijden met informatie Geüpdatet op 16/04/2007 - 00h00

Duizenden Belgen van alle leeftijden kampen met ongewild urineverlies. Dat is niets om zich over te schamen en ook niets om dood te zwijgen. In tegendeel, men moet erover praten met een arts om zo doeltreffend mogelijk behandeld te kunnen worden.

Problemen met urineverlies Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Inspanningsincontinentie is een probleem waarover sportvrouwen liever niet spreken. En toch bestaan er oplossingen, tenminste wanneer men het probleem met een arts durft bespreken. Laten we de taboes overboord gooien!

Meer artikels