PUBLICITÉ

Draag zorg voor uw tandprothese

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2017 - 11h05
-A +A

Volgens een recente studie, uitgevoerd door een merk onderhoudsproducten, heeft meer dan één vierde van de Belgen een tandprothese.

Eén derde daarvan is jonger dan 50 jaar.

Tandverzorging is een onderwerp waarvan de meeste mensen goed op de hoogte zijn, maar de verzorging die een tandprothese of kunstgebit nodig heeft, zorgt voor veel meer vraagtekens. Een woordje uitleg...

PUB

Het onderhoud van een kunstgebit verschilt niet zo erg veel van het poetsen van een gewoon gebit. Het gebruik van een tandenborstel is doeltreffend en de handelwijze is identiek. Ook de frequentie verschilt niet, aangezien aangeraden wordt de tandprothese na elke maaltijd te reinigen.

Toch zijn er ook een aantal verschillen. De hars waaruit een tandprothese gemaakt is, is niet zo sterk als het tandglazuur van de echte tanden. Het is dus logisch dat men dan ook voorzichtiger moet zijn bij het poetsen.

Er bestaan zachtere tandenborstels, die verkrijgbaar zijn bij uw apotheker, alsook aangepaste reinigingsproducten die minder sleet veroorzaken dan gewone tandpasta's.

Tandprothesen 's nachts

Er is geen reden om 's nachts een kunstgebit uit te doen. Als het gebit perfect past en geen ongemak veroorzaakt, moet u het niet uitdoen. Dat is trouwens, volgens de studie uitgevoerd door Corega, het geval bij 69% van de Belgen.

Als u uw kunstgebit toch liever uitdoet, dan moet het wel vochtig blijven. Een glas water kan daar perfect voor dienen.

De producten die u aan dat water kunt toevoegen, worden echter niet altijd aangeraden. Uw tandarts zal u met genoegen nog meer tips geven.
 

Waarom moet een tandprothese onderhouden worden?

De verzorging van een tandprothese kan minder belangrijk lijken dan die van tanden. Uiteindelijk heeft een prothese geen cariës en geen infecties… En toch is het heel belangrijk om goed zorg te dragen voor zijn tandprothese!

Tenzij de prothese perfect past, gebeurt het dikwijls dat kleine hoeveelheden voedsel tussen het tandvlees en de tandprothese komen vast te zitten.

Dit kan een slechte adem en tandvleesontstekingen tot gevolg hebben. Bovendien kunnen tandplak en tandsteen uw tanden aantasten, wat ze minder esthetisch maakt en wat het risico op een slechte adem en tandvleesontstekingen nog verhoogt.
 

Niet alleen het kunstgebit, ook de mond moet verzorgd worden!

Mensen met een kunstgebit poetsen hun tanden niet in, maar buiten de mond. Dat is uiteraard geen reden om de mondverzorging te verwaarlozen…

Het tandvlees waarop de prothese steunt, verdient verwend te worden… Masseer het daarom elke avond. Dat kan met een zachte tandenborstel, maar als uw tandvlees daarvoor te kwetsbaar is, kunt u ook een doekje gebruiken dat u eerst met water bevochtigd hebt.

Het gebruik van een monddouche kan aangenaam zijn, maar is niet echt noodzakelijk.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/10/2017 - 11h05

Perscommuniqué Corega. Paul Jans, tandtechnicus in Brussel.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ