PUBLICITÉ

Doofheid: van de audioprothesist naar de logopedist

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/10/2007 - 00h00
-A +A

In een recent artikel hebben we gewezen op het belang van een vroegtijdige diagnose van doofheid bij kinderen en hebben we ook de typische symptomen opgesomd die ouders moeten alarmeren dat er iets mis is met het gehoor van hun kind. Vandaag zien we hoe het probleem precies wordt behandeld: op consultatie bij de audioprothesist en daarna bij de logopedist.

PUB

Eerst toch nog even herhalen dat hoe vroeger een kind een gehoorapparaat begint te dragen (en dat kan al vanaf de eerste maanden na de geboorte), hoe kleiner het risico is dat het gedragsproblemen of problemen met spreken gaat ontwikkelen. Dat komt omdat de hersenen dan nog het meest kneedbaar
zijn.

De audioprothesist

Tot aan de leeftijd van 7 jaar moet u zich wenden tot een audioprothesist (een specialist in gehoorprothesen) voor kinderen. Na die leeftijd zijn de gehoortests dezelfde als bij volwassenen.
Op basis van het voorschrift en de aanbevelingen van de NKO-arts die de diagnose van doofheid heeft gesteld, zal de audioprothesist bijkomende gehoortests doen en zal hij ook bepaalde gedragssymptomen onderzoeken (knipperen met de ogen, stoppen met zuigen...). Daarna maakt hij een afdruk van de vorm van het gehoorkanaal om de gehoorstukjes van het gehoorapparaat te kunnen maken. Om de eerste afstelling van het gehoorapparaat gemakkelijker te maken meet hij ook de maten op van het gehoorkanaal. Om elk risico op letsels te vermijden is het belangrijk dat de afstelling niet te sterk is. De correctie is dus in het begin meestal vrij zwak en wordt dan progressief bij de opvolgende onderzoeken bijgesteld. In het begin zult u dus vaak bij de specialist moeten langsgaan - meestal is dat één keer per week - , daarna wordt dat één keer om de twee weken. Op die manier kan het toestel in een eerste fase worden afgesteld en gecontroleerd, en later kunnen ook de gehoorstukjes worden aangepast aan de ontwikkeling van het kind. De consultaties zullen zich geleidelijk aan spreiden, tot ongeveer een keer om de twee maanden.

De logopedist

Deze specialist komt tussenbeide meteen na de diagnose, vaak zelfs voor de aanschaf van een gehoorapparaat. Zijn taak is tweeledig: de auditieve opvoeding van het kind en hulp verlenen aan de ouders.
Een kind dat van bij de geboorte doof is heeft nooit andere tonen gehoord dan die van het gehoorapparaat en moet dus geholpen worden bij het leren begrijpen van de tonen die hij opvangt. Het kind leert een onderscheid maken tussen diepe en scherpe tonen, en het leert ook sonore stimuli associëren met visuele stimuli. De waarnemingen zullen geleidelijk aan rijker worden. Daarna gaat men over naar de taal, naar de uitspraak en het verrijken van de woordenschat.
De lessen (2 tot 3 keer per week) duren gewoonlijk tot de pubertijd. De ouders van hun kant leren hoe ze op een aangepaste manier kunnen communiceren met hun kind. Dankzij die hulp kan het werk van de logopedist voor een stukje thuis worden voortgezet, waardoor het kind nog sneller vooruitgang boekt.

De behandeling en de opvolging van het gehoorprobleem is dus de gezamenlijke bevoegdheid van drie specialisten: de NKO-arts, de audioprothesist en de logopedist. Als de doofheid onvoldoende verholpen wordt, zal er op elk moment een stand van zaken kunnen opgevraagd worden

Aangeboren doofheid komt in België bij 1 op de 700 tot 1000 kinderen voor. Sinds november 2006 is een systematisch neonataal onderzoek naar doofheid ingevoerd.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/10/2007 - 00h00 Persdossier Amplifon, 13 september 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Wat is een inwendige gehoorprothese? Geüpdatet op 13/10/2015 - 15h09

Zijn ze een «remedie» tegen doofheid? Neen, maar wel een technische oplossing die heel wat doven weer helpt horen, en dat is al heel wat! Een kennismaking met inwendige gehoorprothesen of cochleaire implantaten. In België worden er elk jaar tweehonde...

Moet doofheid systematisch opgespoord worden bij de geboorte? Gepubliceerd op 21/04/2017 - 14h34

Er zijn steeds meer argumenten om baby's systematisch te screenen op doofheid bij de geboorte. Het is daarbij de bedoeling deze kinderen zo snel mogelijk te behandelen, vóór hun doofheid hun taalvermogen aantast. Ingrijpen vóór negen maanden blijkt d...

Hoorapparaten: een enorme evolutie voor uw comfort! Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h34

Het hoortoestel heeft een hele weg afgelegd, van de hoorn tot het elektronische apparaat vol informaticasnufjes. Het leven van slechthorenden is er een stuk op verbeterd. Die enorme vooruitgang in de hoorprothesen is helaas nog te weinig bekend.

Meer artikels