PUBLICITÉ

Doofheid bij honden en katten

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 13/02/2007 - 00h00
-A +A

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

PUB

Gehoor bij honden en katten

Wij mensen nemen geluiden waar met een frequentie tussen 20 (lage geluiden) en 20000 (hoge geluiden) Hertz. De oren van honden en katten kunnen veel hogere tonen registreren. Katten kunnen geluiden waarnemen tussen 48 en 85000 Hertz, honden tussen 67 en 45000. De hoge, voor het menselijke gehoor niet waarneembare tonen worden ultrasone geluiden genoemd. Ze kunnen worden geproduceerd door speciale fluitjes die alleen door onze huisdieren gehoord worden.
Wist u trouwens dat een mens zwakke geluiden niet meer registreert als de bron van het geluid meer dan 4 meter verwijderd is, en dat een hond dat nog kan als hij op 25 meter ervandaan staat? Dankzij dit fijne instrument weet uw vriend veel vroeger dan alle andere mensen rond hem dat u in de buurt van uw woning bent en zo meteen binnenkomt!

Waarom is hij doof?

Als uw huisdier ouder wordt, kan het gebeuren dat hij minder scherp gaat horen ten gevolge van de veroudering van zijn binnenoor. Die achteruitgang kan uiteindelijk leiden tot volledige doofheid. Ook sommige ziektes zoals chronische otitis (oorontsteking) of nog de schadelijke bijwerkingen van sommige geneesmiddelen kunnen doofheid veroorzaken. Als de oorontstekingen met medicatie of
operatief behandeld kunnen worden, kan er nog een andere oorzaak van doofheid in het spel zijn. Die treft vooral dalmatiërs, border collies, Ierse setters en witte katten en is ongeneeslijk: het gaat dan om erfelijk bepaalde doofheid. Bij de dalmatiërs kampt 5% van de dieren met doofheid aan beide oren en 15% aan éér oor. Bij kattenis doofheid genetisch verbonden met de witte kleur. Dat wil niet zeggen dat alle witte katten doof
worden, want de genetische afwijking komt maar bij een deel ervan ook echt naar boven! Bij jonge katjes die de afwijking krijgen verloopt de ontwikkeling van het binnenoor abnormaal en kan er al doofheid optreden vanaf de leeftijd van 3 weken.
Witte katten met blauwe ogen zouden bovendien meer risico lopen om doof te worden.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 13/02/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de lichaamstaal van uw hond? Geüpdatet op 27/09/2011 - 10h16

Door het gedrag van onze huisdieren te observeren geven we ze een kans om met ons te communiceren. Sommige houdingen of de stand van de oren of de staart zeggen namelijk iets over hun gemoedstoestand!

Welke voeding heeft uw pup nodig? Geüpdatet op 29/06/2005 - 00h00

De speen- en groeiperiode van een pup is een spilmoment in zijn leven. U moet dan ook zeer goed op zijn voeding letten, zodat het dier zich normaal kan ontwikkelen.

Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Meer artikels