PUBLICITÉ

Dons of pigmentvlekken op de bovenlip: wat zijn de oplossingen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/10/2013 - 10h35
-A +A

Sommige vrouwen hebben net boven hun bovenlip een soort schaduw.
Die kan worden veroorzaakt door bruine donshaartjes of door pigmentvlekken, de zogenaamde melasma.

Hoe kan die schaduw worden verdoezeld of helemaal weggewerkt?
Dr. Catherine de Goursac*, van beroep esthetisch arts, geeft een woordje uitleg en nuttige tips.

PUB

Melasma of bruine schaduw rond de lip: hoe en wat.

Bij zwangere vrouwen noemt men dit fenomeen een zwangerschapsmasker. Buiten de zwangerschap gebruikt men de term melasma.
Het zijn pigmentvlekken die op symmetrische wijze op het gezicht verschijnen - op het voorhoofd, de wangen, de kin en de bovenlip.

Op de bovenlip vormen deze vlekken bij veel vrouwen een soort bruine schaduw net boven de lip.
Dit verschijnsel heeft niets met de zwangerschap op zich te maken, maar is hormonaal bepaald. Het verklaart ook waarom melasma op de bovenlip vooral tijdens de menopauze optreden.

Het fenomeen komt vooral voor bij donkere vrouwen van Spaanse of Oosterse origine en versterkt nog als de huid door de zon gebruind is.

Welke tips kunt u geven voor het behandelen van schaduw op de bovenlip?

Ideaal is om het ontwikkelen van melasma op de lip te voorkomen.
Zonnen bevordert het ontstaan ervan. Mijd dus enigszins de zon en wrijf uw bovenlip altijd overvloedig in met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Deze raad geldt nog meer voor mensen die als risicopersoon worden bestempeld, meer bepaald voor donkere vrouwen en na de menopauze.

Voor ernstige melasma bestaan er crèmes die pigmentatie tegengaan. Ze moeten minutieus op de bovenlip worden aangebracht en dat gedurende een lange periode.
Esthetische artsen zullen eventueel een peeling aanbevelen. Dat geeft meestal goede resultaten, maar het is een proces van lange duur dat nogal complex ineenzit.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/10/2013 - 10h35

* Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde, lid van de raad van bestuur van de Franse artsenvereniging (AFME) en secretaris van de Franse vereniging rond anti-aging.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een verjongingskuur voor de bovenlip Gepubliceerd op 20/10/2016 - 15h05

Onze lippen veranderen met de jaren. De bovenlip krijgt rimpels, wordt smaller en verliest aan kleur en reliëf naarmate we ouder worden . Bestaan er remedies voor en wanneer moeten we die doorvoeren? Tekst en uitleg door dr. Catherine de Goursac*, es...

Te veel beharing, is dat een ziekte? Gepubliceerd op 28/08/2012 - 11h30

Onze maatschappij laat ons geen keuze: als vrouw kan men ofwel behaard zijn, ofwel toonbaar zijn. Een combinatie is uitgesloten. In deze context, kan overtollige beharing voor sommigen een echte handicap zijn. Waaraan is die beharing te wijten en hoe...

Wat is de leeftijd van uw huid? Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

De tand des tijds vreet ons allemaal aan, daar kunnen we niet onderuit. Toch verouderen we niet op dezelfde manier en op hetzelfde moment, en het verouderingsproces verloopt ook niet bij iedereen even snel. In dit verband werd een score ontwikkeld om...

Meer artikels