Bij een ernstige ziekte van het beenmerg is een transplantatie van bloedstamcellen noodzakelijk. Als er, zoals meestal ook het geval is, geen geschikte donor gevonden wordt, kan de transplantatie van bloedcellen uit de navelstreng een oplossing bieden. Een woordje uitleg.

Navelstrengbloedbanken
Als een transfusie van bloedcellen van het beenmerg noodzakelijk is, hangt het succes van de ingreep af van de verenigbaarheid tussen donor en ontvanger. Meestal wordt eerst bij de broers of zussen naar een mogelijke donor gezocht, daarna pas wordt het register van de vrijwillige donors aangesproken. In ongeveer de helft van de gevallen zijn de gevonden overeenkomsten echter niet voldoende om een succesvolle transplantatie te waarborgen. Daarom werden de banken van navelstrengbloed ontwikkeld.
Meer vrijheid, beter beschikbaar
Bij de transplantatie van dit specifieke type van cellen is er een zekere graad van discrepantie mogelijk tussen donor en ontvanger. Deze bloedcellen worden bij de geboorte uit de navelstreng gehaald waarmee het kind verbonden is met de placenta. Ze zijn nog niet volgroeid en geven minder afstootreacties bij een transplantatie. Bovendien vermeerderen ze zich 10 tot 20 meer dan de cellen van het beenmerg, waardoor de transplantatie ook meer kans van slagen heeft. Navelstrengbloed heeft ten slotte ook het voordeel dat het bewaard kan worden door invriezing, waardoor het meteen beschikbaar is. Het weghalen van beenmerg bij de donors daarentegen loopt vaak serieuze vertraging op, omdat deze ingreep in verschillende etappes gebeurt.