PUBLICITÉ

Donorschap van navelstrengbloed nog te weinig bekend

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/01/2008 - 00h00
-A +A

Bij een ernstige ziekte van het beenmerg is een transplantatie van bloedstamcellen noodzakelijk. Als er, zoals meestal ook het geval is, geen geschikte donor gevonden wordt, kan de transplantatie van bloedcellen uit de navelstreng een oplossing bieden. Een woordje uitleg.

PUB

Navelstrengbloedbanken

Als een transfusie van bloedcellen van het beenmerg noodzakelijk is, hangt het succes van de ingreep af van de verenigbaarheid tussen donor en ontvanger. Meestal wordt eerst bij de broers of zussen naar een mogelijke donor gezocht, daarna pas wordt het register van de vrijwillige donors aangesproken. In ongeveer de helft van de gevallen zijn de gevonden overeenkomsten echter niet voldoende om een succesvolle transplantatie te waarborgen. Daarom werden de banken van navelstrengbloed ontwikkeld.

Meer vrijheid, beter beschikbaar

Bij de transplantatie van dit specifieke type van cellen is er een zekere graad van discrepantie mogelijk tussen donor en ontvanger. Deze bloedcellen worden bij de geboorte uit de navelstreng gehaald waarmee het kind verbonden is met de placenta. Ze zijn nog niet volgroeid en geven minder afstootreacties bij een transplantatie. Bovendien vermeerderen ze zich 10 tot 20 meer dan de cellen van het beenmerg, waardoor de transplantatie ook meer kans van slagen heeft. Navelstrengbloed heeft ten slotte ook het voordeel dat het bewaard kan worden door invriezing, waardoor het meteen beschikbaar is. Het weghalen van beenmerg bij de donors daarentegen loopt vaak serieuze vertraging op, omdat deze ingreep in verschillende etappes gebeurt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/01/2008 - 00h00 Nationale organisatie voor transplantaties, agentschap voor biogeneeskunde en brochure van de dienst volksgezondheid (AP-HP) van Frankrijk.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Moet u binnenkort bevallen? Misschien heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken. Waarvoor dient dit bloed? Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk? Kunt u weigeren? Enkele antwoord...

De navelstreng: schatten van weldaden Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Al snel heeft de foetus voor zijn ontwikkeling een doeltreffend uitwisselingssysteem nodig. De navelstreng vervult deze functie perfect. Langs deze weg krijgt de foetus de elementen die onontbeerlijk zijn voor zijn groei. Maar de navelstreng is veel...

Meer artikels