PUBLICITÉ

Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het?

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 29/11/2013 - 11h23
-A +A

Moet u binnenkort bevallen? Misschien  heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken.

Waarvoor dient dit bloed?
Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk?
Kunt
u weigeren?

Enkele antwoorden om u te helpen uw beslissing in alle rust te nemen.

PUB

Navelstrengbloed: leverancier van stamcellen

Net als het ruggenmerg bevat het navelstrengbloed van uw kind veel zogenaamde hematopoietische stamcellen. Die kunnen om het even welke andere bloedcel doen ontstaan: rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes, enz.

Met deze kostbare cellen kunnen dus bepaalde bloedziektes worden bestreden, zoals leukemie en lymfomen. Maar daarvoor moeten ze worden getransplanteerd naar de  zieke patiënt zodat zijn bloed «vernieuwd» wordt en de patiënt geneest.

Donaties van ruggenmerg kunnen gebruikt worden om dezelfde ziektes te bestrijden, maar het is een ingewikkelde en voor de donor pijnlijke procedure.
Navelstrengbloed is daarmee vergeleken heel makkelijk weg te nemen. Bovendien worden de cellen van dit bloed bij een transplantatie beter verdragen.

 

Aanvullende onderzoeken bij een voorziene donatie van navelstrengbloed

Hebt u toegezegd om navelstrengbloed te geven?
Uw arts zal dan eerst uw medische voorgeschiedenis bestuderen en nagaan of er contra-indicaties aanwezig zijn - u mag bijvoorbeeld geen erfelijke ziekte hebben – en u daarna een formulier laten ondertekenen waarin u uw toestemming geeft. Hij neemt dan wat bloed af om enkele bijkomende onderzoeken te laten doen en er zeker van te zijn dat u bijvoorbeeld geen infectie hebt. Als u er ook mee instemt dat het gedoneerde bloed voor de wetenschap wordt gebruikt, zal u nog een tweede formulier voor akkoord moeten ondertekenen.

En wat als u twijfelt?
U hebt het volste recht om te weigeren. Dat zal uw follow-up op geen enkele manier beïnvloeden. Ook als u toestemt, kunt u zich nog tot zes maanden na de geboorte terugtrekken als u van gedacht zou veranderen.

 

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 29/11/2013 - 11h23

Met dank aan prof. Dominique Latinne, diensthoofd hematologische biologie en verantwoordelijk voor de navelstrengbloedbank in de Cliniques universitaires St-Luc in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De navelstreng: schatten van weldaden Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Al snel heeft de foetus voor zijn ontwikkeling een doeltreffend uitwisselingssysteem nodig. De navelstreng vervult deze functie perfect. Langs deze weg krijgt de foetus de elementen die onontbeerlijk zijn voor zijn groei. Maar de navelstreng is veel...

Meer artikels