PUBLICITÉ

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 01/10/2012 - 12h35
-A +A

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels.

Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf.

Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn de mogelijke oorzaken en wanneer moet u naar de dokter als u last hebt van uw onderrug?

PUB

Er zijn drie types van lumbago: acute, subacute en chronische lumbago

  • Als de pijn ongeveer een maand duurt, gaat het om zogenaamde acute pijn en heeft men het over lumbago (in de buurt van de nieren). De pijn kan heel fel en invaliderend zijn, ook al duurt ze maar kort.
  • Als de pijn één tot drie maanden duurt en gepaard gaat met kalmere periodes gaat het om subacute lumbago.
  • Bij chronische lumbago wordt de pijn geleidelijk aan erger en duren de klachten langer dan drie maanden.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van lumbago?

Acute lumbago wordt meestal veroorzaakt door een rugletsel dat optreedt bij het beoefenen van een sport, van een fysieke arbeid, het optillen van iets zwaars of van een voorwerp dat men hogerop wil plaatsen.

In 90% van de gevallen veroorzaken deze situaties geen blijvende letsels en verdwijnt de pijn in de onderrug na enkele weken vanzelf.

In zeldzamere gevallen veroorzaken deze blessures echte letsels in de tussenwervelschijven, de wervels, de spieren, de ligamenten enz. Daarom houdt de pijn ook aan. In dat geval moet u naar een arts om de oorzaak te laten vaststellen.

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Een letsel aan een spier, een pees of een ligament. Dat is vaak het geval bij een ongebruikelijke verdraaiing of bij het uitvoeren van repetitieve bewegingen.
  • Een discusherniadiscusof een verschoven tussenwervelschijf die naar buiten stulpt en op een zenuw drukt, met name de ischias- of heupzenuw. Slechte houdingen, maar ook overgewicht, een zwangerschap en discusdegeneratie liggen vaak aan de basis van een discusherniadiscus
  • Discusdegeneratie als gevolg van veroudering van de schijven. Dit komt vooral voor bij 60-plussers, bepaalde sporters of mensen die activiteiten uitvoeren waarbij druk op de wervelkolom wordt uitgeoefend.
  • Misvorming van de wervelkolom.
  • Verzakking van de wervels door osteoporose.
  • Artrose en artritis en bepaalde inflammatoire trauma’s die pijn en stijfheid in de onderrug kunnen veroorzaken.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 01/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 01/10/2012 - 12h35

Société française de rhumatologie, http://www.rhumatologie.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Misschien is het wel ischias? Gepubliceerd op 26/09/2014 - 12h03

Ischias of heupjicht is een hevige pijn veroorzaakt door irritatie van de ischiaszenuw. De symptomen kunnen lichtjes verschillen afhankelijk van de specifieke oorzaak van ischias, bijvoorbeeld druk op de wortel van de ischiaszenuw (discushernia). Maa...

Ischias tijdens de zwangerschap: een fabeltje? Geüpdatet op 17/07/2014 - 19h58

Er wordt vaak gesproken over ischias - in de volksmond soms heupjicht genoemd - tijdens de zwangerschap. In werkelijkheid is het fenomeen eerder zeldzaam. Het komt bij zwangere vrouwen in ieder geval niet vaker voor dan bij de rest van de bevolking....

Meer artikels