PUBLICITÉ

Doen slaap -en kalmeermiddelen senioren vallen?

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

'…Ik ben 78 en sinds het overlijden van mijn echtgenoot vier jaar geleden slaap ik zo slecht. Ik heb mijn dokter al vaak naar een slaappilletje gevraagd maar hij wil het niet voorschrijven. Hij zegt dat het risico om te vallen hierdoor te groot zou worden. Ik heb hem gezegd dat hij harteloos is. Een slaappilletje kan toch geen kwaad…?'

PUB

Een harteloze dokter of een dokter die rekening houdt met de werkelijke risico's van slaapmiddelen? Slaapmiddelengebruik en vallen bij bejaarden, twee problemen met een grote impact op de volksgezondheid. Een analyse.

Gebruiken 65-plussers meer slaappillen?

In '99 werden in België meer dan 13 miljoen verpakkingen benzodiazepines (kalmeer -en slaapmiddelen) verkocht. Ruim de helft ging naar 65-plussers. Dat zou 130 tot 250 kalmeerpillen betekenen per bejaarde per jaar. De bewuste kalmeerpillen zijn enkel op doktersvoorschrift te verkrijgen.

Vallen: van een onschuldige blauwe plek tot het breken van een heup

Vallen komt vaak voor op oudere leeftijd: ongeveer een derde van alle 65-plussers valt minstens éénmaal per jaar. 10% van deze valpartijen leidt tot een lichamelijk letsel. Een heupfractuur is één van de meest gevreesde gevolgen. België telt jaarlijks 13.000 heupfracturen. De helft van de mensen ouder dan 75 jaar die tengevolge van een val een heup breken, overlijdt in het jaar volgend op de val. Het wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) berekende dat het aantal bejaarden dat zijn heup breekt door de vergrijzing van de bevolking zal verdubbelen.

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 14/10/2003 - 00h00 Tinetti ME. Preventing falls in elderly persons. The New England Journal of Medicine 2003;348:42-49.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Antidepressiva en breuken Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Vrouwen boven de 65 jaar die psychotrope middelen nemen, zouden 40 % meer kans lopen op een breuk. Bij een antidepressivum bedraagt dit risico 25 % en gaat het vooral om heupbreuken.

Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels