PUBLICITÉ

Doe mij maar een portie magnesium!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/05/2017 - 16h21
-A +A

Magnesium is een mineraal dat onontbeerlijk is voor het organisme. Het is dan ook belangrijk dat tekorten vermeden worden. Maar hoe moet je dat doen? Met voedingsupplementen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium? Met water? Water kan namelijk ook voor de aanvoer van magnesium zorgen.

PUB

Bijna alle bio-energetische reacties hebben nood aan magnesium. Het mineraal is essentieel, zowel voor een optimale cardiovasculaire functie als voor de botdichtheid, de spiercontracties en de activiteit van de zenuwen. Het mineraal is onmisbaar voor het goed functioneren van het organisme, zoveel is duidelijk.
 

Onvoldoende toevoer

De dagelijks vereiste hoeveelheid magnesium bedraagt bij volwassenen 350 mg, maar mensen die aan sport doen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan het mineraal, tot 400 mg per dag.
Maar in de praktijk worden die hoeveelheden heel vaak niet gehaald. Uit de SUVIMAX studie (een onderzoek naar het voedingsgedrag) blijkt dat 77% van de vrouwen en 72% van de mannen minder magnesium krijgen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
 

Hoe voldoen aan de behoefte aan magnesium?

1) Meer voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan magnesium
Graankiemen: 250 à 500 mg / 100gr
Cacao : 465 mg / 100gr
Gedroogd fruit: 130 à 250 mg / 100gr
Chocolade: 110 mg / 100gr
Volkoren brood: 80 mg / 100gr
Vers fruit en verse groenten: 10 à 50 mg / 100gr
Bereide groenten sec: 50 mg / 100gr

De voedingsmiddelen die het meest magnesium bevatten (gedroogd fruit, volkoren granen, brood, chocolade, enz.) bevatten ook het meest calorieën. Maar de consumptie van vers fruit en verse groenten is net zo belangrijk. En daar schuilt een probleem, heel wat mensen eten er niet voldoende van, dat is een feit. En dat terwijl een evenwichtige voeding, met voldoende fruit en groenten (minstens 400 g per dag), genoeg magnesium levert.

2) Elke dag een liter mineraal water drinken
Men raadt ook aan om elke dag een liter mineraal water te drinken dat rijk is aan magnesium. Mensen die een groot risico op een tekort lopen (atleten, zwangere vrouwen, enz.) moeten meer mineraal water drinken.

3) Voedingssupplementen
De derde manier om voor een voldoende toevoer van magnesium te zorgen, is het nemen van voedingssupplementen in de vorm van een kuur.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/05/2017 - 16h21
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Met magnesium minder risico op diabetes Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Volgens de resultaten van een Zweeds onderzoek, vermindert het risico om diabetes te krijgen aanzienlijk indien men voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Chocolade is echter niet de enige bron van het mineraal…

1001 goede redenen om magnesium te nemen Gepubliceerd op 09/02/2017 - 12h39

Magnesium is een mineraal element dat onmisbaar is voor ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 chemische reacties… Geen wonder dus dat een magnesiumtekort heel wat gevolgen kan hebben. Extra magnesium innemen kan dan weer nuttig zijn tegen da...

Gestresseerd? De oorzaak ligt misschien in uw bord. Gepubliceerd op 10/02/2016 - 11h07

Onze voeding beïnvloedt onze emotionele toestand. Bepaalde - vooral magnesiumrijke - voedingsmiddelen, hebben een belangrijke regelende functie in onze stresssituatie. Enkele tips als u streeft naar zen in uw leven...

Meer artikels