PUBLICITÉ

Doe aan yoga, het is goed voor de gezondheid!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/08/2017 - 15h56
-A +A

Jonge kaderleden met stress, gepensioneerden, zwangere vrouwen, kinderen of sportbeoefenaars... Iedereen kan heel wat voordeel halen uit de beoefening van yoga. Yogasessies zijn voor iedereen toegankelijk: er zijn geen contra-indicaties en bijzondere fysieke capaciteiten zijn evenmin vereist.

PUB

Yoga stimuleert alle lichaamsfuncties

Yoga, een methode die leidt tot persoonlijke ontwikkeling, is een wetenschap van de spirituele praktijk. De meest beoefende yogavorm is hathayoga (een gezonde geest voor een gezond lichaam om in de beste omstandigheden te kunnen mediteren). Hathayoga omvat ademhalingsoefeningen en meer dan duizend houdingen. Bij het uitvoeren van de houdingen, moet men het lichaam onder meer uitrekken, draaien, buigen... Dit zet de gewrichten, spieren en zenuwen aan het werk. De diverse houdingen en de ademhalingsoefeningen stimuleren ook de bloedsomloop, de spijsvertering, de concentratie, enz. Het volledige lichaam is aan het werk en geniet dus ook van de heilzame werking van yoga.
 

De onschatbare waarde van yogabeoefening

Af en toe yoga beoefenen zorgt meteen voor zowel mentale als spierontspanning. Yoga helpt eveneens stress en angstsymptomen bestrijden. Regelmatige yogabeoefening gaat dan weer gepaard met talrijke voordelen op lange termijn: ontwikkelen van lenigheid, een gunstig effect in geval van musculoskeletale aandoeningen, een betere algemene gezondheidstoestand en een verlichting van talrijke gezondheidsproblemen.
 

In welke gevallen is yoga aangewezen?

 • Voor de cardiovasculaire gezondheid.
 • In geval van astma (verbetering van de levenskwaliteit en aangepaste behandeling met minder geneesmiddelen).
 • Voor de cardiorespiratoire gezondheid (cholesterol, bloeddruk, glykemie...).
 • In geval van stress en angstsymptomen.
 • Slaapstoornissen (in slaap vallen, kwaliteit en duur van de slaap).
 • In geval van depressies (verbetering van de gemoedsgesteldheid).
 • Verbetering van de levenskwaliteit van kankerpatiënten.
 • Bij musculoskeletale aandoeningen (artrose, carpaletunnelsyndroom, lumbalgie...).
 • Voor het intellectueel vermogen en het geheugen (zowel bij jongeren als bij oudere mensen).
 • In geval van prikkelbaredarmsyndroom (verlichting van de symptomen).
 • In geval van epilepsie (vermindering van het aantal aanvallen).
   

Yoga in de praktijk

Een yogasessie begint steeds met een ontspanningsfase en voorbereidende ademhalingsoefeningen.
Een yogasessie is meestal een groepsgebeuren, aangezien het leerproces vrij lang is en een zekere bekwaamheid en ervaring vergt.
Draag bij voorkeur losse kledij tijdens een yogasessie. Alles wat strak zit of het lichaam kan belemmeren, moet verwijderd worden (riem, bril, das, halsketting, armband...).
Zorg ervoor dat de gewrichten tijdens de sessie goed bedekt zijn: draag daarom een brede trui, een legging...
En tot slot: yoga wordt beoefend op een vrij harde ondergrond, een stevige yogamat bijvoorbeeld. De ondergrond mag dus niet te zacht zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/08/2017 - 15h56

André Van Lysebeth, "J'apprends le yoga" (Yoga doen en begrijpen), Editions J'ai Lu / Bien-être.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Yoga voor honden: ontspan u samen met uw hond! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Canicross, agility en recenter nog dog dancing... het zijn allemaal disciplines die aan honden en hun baasjes de kans bieden om samen prettige dingen te doen en tegelijk iets te doen aan hun conditie. Sinds kort kunnen mensen en honden nu ook samen d...

Yoga: mijn eerste yogahouding Gepubliceerd op 15/06/2014 - 13h34

De yogahoudingen - of asana's - hebben allerlei geheimzinnige namen die beginnelingen intrigeren . We volgden voor u een praktijkles en sprokkelden zo wat informatie bijeen voor oefeningen bij u thuis. Zo kunt u eens proeven van wat yoga is en wordt...

Rugpijn: leve yoga! Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Heel veel mensen lijden aan chronische lagerugpijn. Onlangs werd aangetoond dat yoga deze chronische pijn significant kan doen dalen in vergelijking met de klassieke methoden. Nog een reden om deze natuurlijke aanpak te stimuleren.

Welke sportdisciplines helpen tegen stress? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten , zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de str...

Meer artikels