PUBLICITÉ

Divertikel

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Blind eindigende uitstulping van een hol orgaan, bijvoorbeeld van de slokdarm of dikke darm, als gevolg van ontwikkelingsstoornissen of van verhoogde druk met verzwakking van de wand.

Dikke darm
Meestal in de dikke darm voorkomende uitstulpingen van het slijmvlies door de darmwand heen, vaak op de zwakkere plaatsen waar de bloedvaten door de wand gaan. De aandoening kan mede veroorzaakt worden door een langdurige vezelarme voeding en/of langdurige voorafgaande hypomotiliteit en hypertonie van het colon. Meestal zijn er geen klachten. Aangeraden wordt het veelvuldig gebruik van een vezelrijke voeding.

Dunne darm
In de dunne darm (jejunum) voorkomende uitstulpinkjes van het slijmvlies door de darmwand heen, vaak op de zwakkere plaatsen waar de bloedvaten door de wand gaan. Door stagnatie van de inhoud van de darmwand kan bacteriële overgroei optreden met massale infectie van de dunne darm, leidend tot diarree en vetachtige ontlasting.

Twaalfvingerige darm
Blind eindigende uitstulping van de twaalfvingerige darm, als gevolg van ontwikkelingsstoornissen of van verhoogde druk met verzwakking van de wand. Een divertikel kan ook voorkomen in de maag, andere delen van het darmstelsel, in de slokdarm of in de keelholte en in de urineblaas.
Er zijn aangeboren en verworven divertikels en ook nog echte en valse (pseudodivertikels). Het verschil tussen een echt en een vals divertikel is, dat bij een echt divertikel de wand bestaat uit dezelfde lagen als de wand van het holle orgaan zelf, terwijl bij een vals divertikel alleen maar de binnenste laag van de wand van het holle orgaan door de buitenste lagen is heengedrongen en zo tot de plaatselijke verwijding van de holte leidt.
Chirurgische verwijdering van een of meerdere divertikels van de twaalfvingerige darm is meestal noodzakelijk in verband met het optreden van complicaties zoals ontstekingen, bloedingen, zweren en perforatie.

Diverticulum Meckelii
Blind eindigende uitstulping van het ileum; een persisterende rest van de ductus omfaloentericus. Divertikels kunnen ook voorkomen in het maag-darmkanaal, in de slokdarm of in de keelholte en in de urineblaas. Er zijn aangeboren en verworven divertikels en ook nog echte en valse (pseudodivertikels). Het verschil tussen een echt en een vals divertikel is, dat bij een echt divertikel de wand bestaat uit dezelfde lagen als de wand van het holle orgaan zelf, terwijl bij een vals divertikel alleen maar de binnenste laag van de wand van het holle orgaan door de buitenste lagen is heengedrongen en zo tot de plaatselijke verwijding van de holte leidt.
Het divertikel kan mechanische complicaties geven zoals:
- volvulus;
- strangulatie;
- invaginatie;
- bloedingen;
- perforatie.
De behandeling bestaat uit chirurgische verwijdering van het divertikel.

Slokdarm
Blind eindigende uitstulping van de slokdarm, als gevolg van ontwikkelingsstoornissen of van verhoogde druk met verzwakking van de wand. Er zijn aangeboren en verworven divertikels en ook nog echte en valse (pseudodivertikels). Het verschil tussen een echt en een vals divertikel is, dat bij een echt divertikel de wand bestaat uit dezelfde lagen als de wand van het holle orgaan zelf, terwijl bij een vals divertikel alleen maar de binnenste laag van de wand van het holle orgaan door de buitenste lagen is heengedrongen en zo tot de plaatselijke verwijding van de holte leidt.
Afhankelijk van de grootte en de graad van voedselretentie treden een aantal symptomen op, zoals:
- kriebelende sensaties in de keel;
- hoesten;
- kokhalzen;
- dysfagie.
De behandeling bestaat in het algemeen uit een operatieve ingreep.

Maag
Blind eindigende uitstulping van de maagwand, als gevolg van ontwikkelingsstoornissen of van verhoogde druk met verzwakking van de wand. Een divertikel kan ook voorkomen in het darmkanaal, in de slokdarm of in de keelholte en in de urineblaas.
Er zijn aangeboren en verworven divertikels en ook nog echte en valse (pseudodivertikels). Het verschil tussen een echt en een vals divertikel is, dat bij een echt divertikel de wand bestaat uit dezelfde lagen als de wand van het holle orgaan zelf, terwijl bij een vals divertikel alleen maar de binnenste laag van de wand van het holle orgaan door de buitenste lagen is heengedrongen en zo tot de plaatselijke verwijding van de holte leidt.
Meestal zijn er geen specifieke symptomen. Een operatieve ingreep is noodzakelijk bij complicaties zoals:
- ontstekingen;
- bloedingen;
- zweervorming;
- perforatie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Divertikel van Meckel: een vreemde appendix Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Ongeveer 2% van de bevolking heeft een divertikel van Meckel. Het is een appendix van de dunne darm dat normaal gezien bij de geboorte verdwijnt. Het manifesteert zich op verschillende manieren. Soms doet het wegens zijn plaats denken aan een appendi...

Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis. Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h27

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid. Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen. Aan welke tekenen herken...

Alles wat u moet weten over hiatus hernia Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h26

Een hiatus hernia of hiatusbreuk is een abnormale ligging van een deel van de maag . Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal onschuldig is en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, gaat het om gastro-oesofageale reflux met terugstr...

Meer artikels