PUBLICITÉ

Diskman: welk risico voor het gehoor?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/03/2004 - 00h00
-A +A

Op wandel, in de auto, de trein, de metro en zelfs in huis: overal nemen we onze diskman mee. Het is zo ver gekomen dat sommigen niet meer zonder kunnen. Wat zijn de risico's voor onze oren? Het aantal decibels uiteraard en de blootstellingsduur!

PUB

Onze oren zijn kwetsbaar, en dan gaat het niet alleen over auditieve vermoeidheid. Een te hoog decibelgehalte kan namelijk in het slechtste geval onherstelbare schade aanrichten.

De decibel is de basiseenheid van geluidssterkte. Boven 65 decibel spreken we van onaangenaam lawaai, terwijl het vanaf 85 dB als schadelijk wordt beschouwd. Op dat niveau speelt ook de blootstellingsduur een rol. Vanaf 85 dB bestaat er een aanzienlijk risico op blijvend gehoorverlies bij een blootstelling van meer dan acht uur per dag.

De gegenereerde geluidsniveaus kunnen schadelijk zijn voor het gehoor, of het nu gaat om een walkman, een diskman, een MP3-speler of een radio-ontvanger, en of het toestel nu al dan niet numeriek is, en ongeacht het oortelefoonsysteem. In de regel schommelt de geluidsintensiteit van een populair deuntje dat beluisterd wordt via de bijgeleverde oortelefoons van 86 tot 102 dB. Dat kan echter oplopen tot 114 dB als de gebruikte oortelefoons afzonderlijk gekocht zijn. De schadelijke limiet wordt bij 114 dB bereikt na 1 minuut, bij 102 dB na 2 minuten en bij 86 dB na 7 uur. Een langere blootstellingsduur volstaat om onmiddellijk, ernstig en blijvend gehoorverlies te veroorzaken.

Hoe beperkt u de gehoorrisico's?

  • Behoud een aangenaam en tegelijk veilig geluidsniveau: als iemand die op één meter van u staat, moet roepen om zich verstaanbaar te maken, is de grens van 85 dB wellicht overschreden.
  • Stel het geluid goed af (bijvoorbeeld het volume verlagen en de bassen verhogen).
  • Luister niet te lang naar luide muziek.

Let op de eerste tekens van gehoorverlies

  • Moeilijkheden om een gesprek te volgen met achtergrondgeluid (restaurant, veel volk, ...).
  • De indruk dat de mensen rondom u mompelen.
  • Getuit, gezoem, gebrom of een striemend geluid zonder duidelijke bron wijzen op oorsuizingen. Deze geluiden zijn afkomstig van uw oor zelf.
Stelt u die vroege symptomen vast, stap dan naar uw arts.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Geluidshinder Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het oor is een fragiel orgaan en gehoorstoornissen ten gevolge van geluidstraumata kunnen onomkeerbaar zijn. De geneeskunde staat nog vrij machteloos ten aanzien van problemen van gehoorverlies. Hou dus rekening met het gevaar van te veel lawaai en n...

Meer artikels