PUBLICITÉ

Dilatatie / torsie van de maag: enkele uren om de hond te redden!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 28/02/2006 - 00h00
-A +A

Een torsie van de maag is een ziekte die men maar beter kent als men een grote hond heeft. Een snelle herkenning van de symptomen van deze aandoening kan namelijk het leven van uw vriend redden!

PUB

Gedilateerde maag

Om redenen die nog niet goed gekend zijn, komt het voor dat de maag van de hond zich op een abnormale manier uitzet door een opeenstapeling van gas en vloeistof en tot meer dan de helft van de buikholte"opzwelt"! Er zijn veel verschillende oorzaken die hiervoor verantwoordelijk worden geacht, zoals een storing van de beweeglijkheid van de maag, waardoor de gassen niet gemakkelijk via de mond naar buiten kunnen of de maag niet goed naar de darmen geleegd wordt. Ook bacteriën zouden ten gevolge van een abnormale fermentatie een overmatige productie van gassen kunnen veroorzaken. De situatie wordt gecompliceerder wanneer de dilatatie van de maag bovendien gepaard gaat met een rotatie van dit orgaan, zodat het verwrongen komt te liggen en de evacuatie nog moeilijker wordt en de zwelling nog meer toeneemt. Bovendien wordt ook de bloedtoevoer die de maagwand moet bevoorraden door de verdraaide maag afgesneden. Daardoor ontstaan er letsels in deze wand en komen er in het organisme toxische stoffen vrij. Ten slotte hindert de gezwollen maag de terugstroom van het bloed naar het hart, waardoor de bloedsomloop verstoord wordt en verschillende organen, vooral het hart, worden aangetast. Grote honden hebben meer kans op deze aandoening. Er zijn zelfs specifieke rassen die bijzonder gevoelig zijn: onder andere de Leonberger, Setter, Duitse dog, Boxer, Doberman en Rottweiler.

Preventie en opsporing

Een dilatatie / torsie van de maag is uiterst pijnlijk voor de hond: hij draait rondjes en wil niet gaan liggen. Zijn buik zwelt steeds meer op, hij maakt heel veel speeksel aan en hij probeert tevergeefs te braken. Zijn ademhaling gaat snel door de grote druk die de gedilateerde maag op zijn diafragma uitoefent. Als er niet snel een behandeling wordt gestart, treedt de dood na enkele uren in. Om deze ernstige aandoening te voorkomen, is het nuttig uw hond een voeding van goede kwaliteit verdeeld over 2 of 3 maaltijden per dag te geven. Men heeft namelijk vastgesteld dat een torsie van de maag soms voorkomt na een rijke maaltijd, gevolgd door een intensieve inspanning. En omdat spijsverteringsgassen efficiënter via de mond kunnen worden geëvacueerd terwijl de hond rechtstaat, is het voor uw vriend beter dat hij niet net na het eten gaat slapen, maar nog wat beweging heeft.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 28/02/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb buikpijn, wat mag ik eten? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h07

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon. Aan wie of wat is dat t...

De anale klieren van de hond Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Uw hond wrijft voortdurend met zijn achterste tegen de grond, likt vaak aan zijn anus of heeft pijn als hij zijn gevoeg doet? Laat dan zijn anale klieren onderzoeken door uw veearts: misschien moeten ze wel geledigd worden.

Meer artikels