PUBLICITÉ

Dikkedarmkanker: moet ik me laten screenen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 16h34
-A +A

Dikkedarmkanker is in 90% van de gevallen te genezen als de kanker vroeg genoeg wordt ontdekt. Daarom is screening van cruciaal belang. In België wordt dit opsporingsonderzoek systematisch georganiseerd en het heeft goede resultaten. Toch zijn er nog altijd mensen die niet reageren op de schriftelijke uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Het is dan ook nuttig om uw risicoprofiel voor deze kanker te kennen.

PUB

Automatische screening op darmkanker in België

De Belgische bevolking wordt systematisch gescreend op dikkedarmkanker; in Wallonië en in Brussel gebeurt dat sinds 2009, in Vlaanderen sinds 2013. Dat betekent dat de screening naar de patiënten komt en niet andersom. In Wallonië en Brussel krijgen alle mensen tussen 50 en 75 jaar een brief in de bus waarin ze worden aangespoord om zich te laten screenen (of ze kunnen ook op eenvoudige vraag aan de huisarts een gratis opsporingsonderzoek doen). Als de uitslag negatief is, krijgt de patiënt om de twee jaar per post een test toegestuurd om de opvolging voort te zetten. In Vlaanderen krijgen alle mensen meteen vanaf hun vijfenzestigste een test met een korte handleiding erbij.

Het aantal deelnemers ligt toch nog altijd te laag. We zetten dus nog even de risicoprofielen op een rijtje.  Het zal mensen met een groter risico op darmkanker ervan overtuigen dat het wel degelijk belangrijk is dat ze zich laten screenen.

Welke mensen hebben een matig risico op darmkanker?

Eenmaal voorbij de vijftig is het risico op kanker ofwel matig of hoog.

Als er geen symptomen of geen persoonlijke of familiale antecedenten van kanker of adenomateuze poliepen (> 1 cm) aanwezig zijn, wordt het risico als matig gekwalificeerd. Dat betekent dat iemand 3% kans heeft om dit type kanker te ontwikkelen. Globaal gezien komt 70 tot 75% van de dikkedarmkankers voor bij mensen met een matig risico. Het opsporingsonderzoek gebeurt met een zogenaamde immunologische test, die onzichtbare sporen bloed in de stoelgang kan opsporen. De test wordt het best om de twee jaar herhaald.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/03/2017 - 12h21 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/03/2017 - 16h34
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ