PUBLICITÉ

Dikke-darm kanker

Gepubliceerd op 10/03/2003 - 00h00
-A +A

Dikke-darmkanker of colonkanker is een kwaadaardige aandoening van de wand van de dikke darm (colon).

PUB

1. Inleiding

In ons land wordt per jaar bij ongeveer acht duizend mensen coloncarcinoom vastgesteld. Na long- en prostaatkanker is dikke-darmkanker de meest voorkomende kanker bij mannen.

2. Voorkomen

Kanker van het totale maag-darmstelsel komt in ons land veel voor. Dikke- darmkanker is koploper. Bij mannen is het na long- en prostaatkanker kanker nummer 3: per jaar komen er ruim 3800 nieuwe patiënten bij. Bij vrouwen komt na borstkanker, dikke- darmkanker op de tweede plaats; iets meer dan 4000 nieuwe patiënten per jaar. Dikke darmkanker komt voornamelijk voor op oudere leeftijd, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het grootste deel van de gezwellen - circa 60-70 procent - ontstaat in het laatste deeí van de dikke darm: het sigmoïd en de endeldarm. Deze tumoren hebben een zogeheten 'loodrechte' groei. Ze breiden zich niet zozeer in de breedte uit, maar groeien van binnen naar buiten door de verschillende lagen van de darmwand heen.Rondom de darmen bevindt zich een uitgebreid systeem van lymfklieren. Men spreekt ook wel van het lymf-afvloedgebied. Naarmate de tumor doorgroeit in de darmwand bestaat grotere kans dat kankercellen, via het lymfvocht, in de lymfklieren terechtkomen. Bij kanker van de dikke darm kunnen kankercellen tevens via het bloed uitzaaien naar andere organen, bijvoorbeeld lever, longen of botten.

Gepubliceerd op 10/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
kookpotje

ik SUKKEL HARD AAN MIJN DARMEN EN VOOR HET MOMENT HEB IK EEN STOMA VOOR GANS MIJN LEVEN ..
DOOR COMPLICATIES VAN EEN ANDERE OPERATIE .

VOOR HET MOMENT HEB IK HEVIGE PIJN IN MIJN BUIK

IK WIL NU SLAPEN WANT IK WIL SLAPEN

PUBLICITÉ
Lees ook
Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Meer artikels