PUBLICITÉ

Digitale gezondheid: waarvoor is het goed?

Gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 15/09/2014 - 17h09
-A +A

Sciencefiction wordt werkelijkheid, zo luidt het. Binnenkort kunnen we dankzij allerhande netverbonden voorwerpen onze gezondheidsparameters rechtstreeks volgen.

Maar om welke gaat het precies? En zal dat ook zijn nut hebben?

PUB

De recente aankondiging van de iWatch heeft nog maar eens alle fantasieën over de digitale gezondheid aangewakkerd. Dankzij Apple en andere fabrikanten zullen we binnenkort onze gezondheidsparameters permanent kunnen volgen. Zo zullen we gegevens over onze gezondheid rechtstreeks kunnen registreren en de historiek van de laatste dagen en maanden kunnen bekijken.

Dat klinkt geweldig! Binnenkort hebben we onze gezondheid volledig in de hand, we zullen tot in het diepst van onze organen worden doorgelicht en zullen bliksemsnel kunnen reageren om nooit meer… Ja, wat eigenlijk? Ziek te worden? Dood te gaan? Onze geneesmiddelen te vergeten? Kortom, wat is eigenlijk het nut van dit alles?

Onbelangrijke parameters

De digitale gezondheid is helemaal niet zo nieuw als we denken. Ze bestaat al veel langer.

Al behoorlijk wat jaren biedt een aantal verenigingen zoals Withings, iHealth, maar ook fabrikanten van sportgerief ons de kans om een aantal biologische parameters te meten.

Meestal zijn het altijd dezelfde. Met een sensor die rond de pols wordt gedragen, kunnen immers maar een beperkt aantal dingen gemeten worden, zoals het aantal stappen dat we zetten, de hartslag, enz. Dat is leuk voor een dag of twee, maar laten we eerlijk zijn: wie is nu geïnteresseerd in het aantal stappen dat hij elke dag zet. Het eerste verrassingseffect is al snel weg.

En als we op onze hometrainer gaan zitten, werkt de elektronische stappenteller ineens niet meer en meten we helemaal niets meer. Het meten van de hartslag kan dan weer net zo goed met de oude methode - de pols meten - ; die is nog altijd even betrouwbaar.

Elektronische bloeddruk- en glucosemeters

Andere toestellen zoals bloeddrukmeters en glucosemeters voor diabetici (die meten de bloedsuikerspiegel) bieden ons de kans om de gegevens te registreren of ze zelfs door te sturen naar een smartphone, waar ze dan opgeslagen worden. Dat is niet mis. Al was het maar omdat deze methode het notaboekje kan vervangen dat misschien te veel plaats inneemt of dat door zoontje of dochtertje lief wordt volgekrabbeld.

Want maken we ons geen illusies. Het argument dat al die parameters rechtstreeks naar de huisarts of thuisverpleegkundige kunnen worden doorgestuurd, is maar magertjes. Die hebben zo al een propvolle agenda en zullen ‘s nachts echt niet opblijven om duizenden bloeddrukwaarden of glucosewaarden te gaan bestuderen die dagelijks zouden binnenkomen als al hun patiënten zouden beschikken over zulke intelligente systemen.

Post gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 15/09/2014 - 17h09
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels