PUBLICITÉ

Diëten zijn geen wondermiddelen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/02/2005 - 00h00
-A +A

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

PUB

Het gaat om de volgende vier diëten: Atkins-dieetBant alle suikers, ook trage (pasta, rijst, …). Vetten en eiwitten daarentegen mogen we naar hartelust verorberen. Weight Watchers-dieetEvenwichtig caloriearm dieet waarbij het erop aankomt kleinere porties te eten. De kandidaten krijgen ook psychologische steun in de vorm van groepsbijeenkomsten. Zone-dieet Koolhydraatarm (met behoud van de glykemische index binnen bepaalde limieten) en eiwitrijk dieet. Ornish-dieetVegetarisch en vetarm dieet.

De 160 deelnemers waren tussen 22 en 72 jaar. Ze hadden overgewicht of waren zwaarlijvig, en kampten ook met hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en/of hyperglykemie. Ze werden verdeeld in vier groepen, die gedurende ongeveer twee jaar elk een eigen dieet moesten volgen. Na een jaar bedroeg het gewichtsverlies met het Atkins-dieet 2,1 kg en hield nog 53 % van de deelnemers zich eraan. Het Zone-dieet leverde 3,2 kg gewichtsverlies op, met een diettrouwpercentage van 65 %. Bij het Weight Watchers-dieet bedroegen die resultaten respectievelijk 3 kg en 65 %, bij het Ornish-dieet 3,3 kg en 50 %. Al deze diëten leverden ook een daling van de LDL/HDL-verhouding (slechte/goede cholesterol) op met ongeveer 10 %. Wel werd er geen enkel significant effect vastgesteld op de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.

De auteurs stellen vast dat de omvang van het gewichtsverlies samenhing met het dieettrouwpercentage, dat geëvalueerd werd door de patiënten zelf, en niet met het soort dieet.

Conclusie: elk dieet leidt tot een bescheiden en vergelijkbaar gewichtsverlies, maar de dieettrouw is laag, ongeacht het soort dieet. Toch gaat elke verhoging van de dieettrouw gepaard met meer gewichtsverlies en met een sterkere vermindering van de hartrisicofactoren.

Het is dus niet het soort dieet dat telt, maar de dieettrouw (het feit dat mensen hun dieet nauwgezet en voldoende lang volgen)! Daaruit blijkt ook dat te onevenwichtige diëten (Atkins, Ornish) moeilijker vol te houden zijn voor vergelijkbare resultaten. Vandaar dat dieetmaatregelen die een voedingsevenwicht beogen op lange termijn, de voorkeur moeten krijgen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/02/2005 - 00h00

Dansinger M.L. et coll., JAMA, 293 : 43-53, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alle diëten zijn elkaar waard! Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

Voor het eerst vergeleek een wetenschappelijke studie de doeltreffendheid van de vermageringsdiëten die momenteel in trek zijn. Verdict: bij deze broederstrijd komt niemand als winnaar uit de bus ...

De vier waarheden over het Atkins-dieet Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

De European Food Information Council (EUFIC) geeft het Atkins-dieet de doodsteek. Door de vier waarheden van dit vermageringsprogramma op een rijtje te zetten, geeft hij ons voldoende goede redenen om er niet aan te beginnen.

Kuren heeft meer effect bij mannen Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Niet alleen vrouwen staan op dieet. Ook heel wat mannen hebben last van overgewicht of obesitas. Na de vrouwen beginnen nu dus ook almaar meer mannen op hun gewicht te letten. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat mannen makkelijker afvallen dan v...

Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Meer artikels