Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Het gaat om de volgende vier diëten: Atkins-dieetBant alle suikers, ook trage (pasta, rijst, ). Vetten en eiwitten daarentegen mogen we naar hartelust verorberen. Weight Watchers-dieetEvenwichtig caloriearm dieet waarbij het erop aankomt kleinere porties te eten. De kandidaten krijgen ook psychologische steun in de vorm van groepsbijeenkomsten. Zone-dieet Koolhydraatarm (met behoud van de glykemische index binnen bepaalde limieten) en eiwitrijk dieet. Ornish-dieetVegetarisch en vetarm dieet.
De 160 deelnemers waren tussen 22 en 72 jaar. Ze hadden overgewicht of waren zwaarlijvig, en kampten ook met hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en/of hyperglykemie. Ze werden verdeeld in vier groepen, die gedurende ongeveer twee jaar elk een eigen dieet moesten volgen. Na een jaar bedroeg het gewichtsverlies met het Atkins-dieet 2,1 kg en hield nog 53 % van de deelnemers zich eraan. Het Zone-dieet leverde 3,2 kg gewichtsverlies op, met een diettrouwpercentage van 65 %. Bij het Weight Watchers-dieet bedroegen die resultaten respectievelijk 3 kg en 65 %, bij het Ornish-dieet 3,3 kg en 50 %. Al deze diëten leverden ook een daling van de LDL/HDL-verhouding (slechte/goede cholesterol) op met ongeveer 10 %. Wel werd er geen enkel significant effect vastgesteld op de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.
De auteurs stellen vast dat de omvang van het gewichtsverlies samenhing met het dieettrouwpercentage, dat geëvalueerd werd door de patiënten zelf, en niet met het soort dieet.
Conclusie: elk dieet leidt tot een bescheiden en vergelijkbaar gewichtsverlies, maar de dieettrouw is laag, ongeacht het soort dieet. Toch gaat elke verhoging van de dieettrouw gepaard met meer gewichtsverlies en met een sterkere vermindering van de hartrisicofactoren.
Het is dus niet het soort dieet dat telt, maar de dieettrouw (het feit dat mensen hun dieet nauwgezet en voldoende lang volgen)! Daaruit blijkt ook dat te onevenwichtige diëten (Atkins, Ornish) moeilijker vol te houden zijn voor vergelijkbare resultaten. Vandaar dat dieetmaatregelen die een voedingsevenwicht beogen op lange termijn, de voorkeur moeten krijgen.
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !
Dansinger M.L. et coll., JAMA, 293 : 43-53, 2005.