PUBLICITÉ

Diëten: wat te denken van onlinecoaching?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/02/2014 - 11h39
-A +A

Veel mensen willen op een duurzame manier vermageren, maar slagen daar niet in. Welke oplossingen bestaan er vandaag?

De voorbije jaren zijn er verschillende websites voor voedingscoaching verschenen. De bekendste is Weight Watchers.

Wat zijn de voordelen van onlinedieetcoaching in vergelijking met de diëten en de dieetprogramma’s via consultaties?

Een korte handleiding bij e-coaching en praktische tips om het juiste programma te kiezen.

PUB

De huidige problematiek: oplossingen vinden voor overgewicht en voedingsziektes

Goed om te weten: vandaag dekt de term voeding zowel lichaamsbeweging als de voeding zelf.

De voedingsadviezen van het nationaal voedings- en gezondheidsplan (NVGP) zijn vrij goed bekend en worden door de artsen en de media verspreid. Iedereen weet intussen ook dat lichaamsbeweging belangrijk is.

Toch heeft een op de twee volwassenen overgewicht.
Veel mensen zitten in een vicieuze cirkel en blijven maar bijkomen. Dat vergroot hun risico op stofwisselingsziektes zoals diabetes, hypertensie of verhoogde cholesterol.

We moeten dringend oplossingen vinden om de ontwikkeling van deze typische voedingsziektes een halt toe te roepen. Die ziektes hebben trouwens voor een groot deel te maken met onze leefgewoonten.

De begeleidingsmethodes op afstand zijn een goede oplossing
De eerste en alom bekende oplossing is de begeleiding door specialisten in voedingsleer en lichaamsbeweging. Maar de menselijke middelen zijn vaak te beperkt om iedereen die er behoefte aan heeft optimaal te kunnen volgen en adviseren. Financieel is dit trouwens voor de grote meerderheid van de bevolking niet haalbaar. Dat maakt technologieën zoals de methodes voor begeleiding op afstand - via telefoon, televisie, gsm of internet - net zo interessant. Want ze kosten weinig en zijn op grote schaal beschikbaar.

Deze methodes zijn vandaag dus logisch gezien een goed alternatief om de voedingsproblematiek bij de bevolking aan te pakken.

Wat houdt onlinecoaching precies in?

Onlinecoaching of e-coaching is een intelligent voedingsprogramma dat is gebaseerd op expertcomputersystemen of systemen van artificiële intelligentie en dat zich aanpast aan de specifieke situatie van de patiënt en aan zijn vorderingen. Onlinecoaching verschilt sterk van de computerondersteunde begeleidingsprogramma’s die voedingsinformatie verschaffen, meestal in combinatie met een follow-up via de telefoon. Er worden heel wat van die commerciële programma’s aangeboden aan mensen met overgewicht, maar ze zijn nog nooit wetenschappelijk geëvalueerd en liggen duidelijk niet iedereen. Het bewijs is het grote aantal mensen dat er zich aan waagt maar al snel weer afhaakt.

Hoe efficiënt is onlinecoaching?

Er zijn nog maar weinig wetenschappelijke studies verricht om het effect van deze online methodes te evalueren. We vermelden hier de studie Appel uit 2011 die in de New England Journal is verschenen. Daarin werd coaching met face-to-facebijeenkomsten vergeleken met coaching op afstand (onder meer met telefonische gesprekken en ondersteuning via internet). Uit de resultaten bleek dat beide methodes ongeveer hetzelfde gewichtsverlies bereikten en dus even doeltreffend zijn.

In Frankrijk zijn er «intelligente» programma’s ontwikkeld door ziekenhuis- en universitaire teams. Een ervan is A.N.O.D.E. (Accompagnement du Diabète et de l’Obésité par E-coaching), een programma voor begeleiding van diabetes- en obesitaspatiënten via e-coaching. Dat programma zal binnenkort aan strenge wetenschappelijke en medische tests worden onderworpen, zoals dat gebeurt met elk ander zorgproduct (geneesmiddel, voedingssupplement, enz.) (1).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/02/2014 - 11h39

Interview van Dr Boris Hanse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb altijd honger. Hoe kan ik mijn eetlust remmen? Gepubliceerd op 18/05/2017 - 16h54

Sommige mensen zijn snel verzadigd , andere mensen raken maar niet verzadigd en hebben constant honger. Dat is niet echt comfortabel en zet aan om te veel te eten, met het gevaar dat de kilo ’s er snel bijkomen. Hoe kunt u een alles verslindende eetl...

Wanneer en hoe afvallen? Gepubliceerd op 16/06/2014 - 17h23

U bent een paar kilootjes meer, u hebt er een paar verloren, daarna bent u weer aangekomen ... U vindt uzelf te dik en u weet geen raad meer en komt op een vrije dag dan ook liever niet onder de mensen... Wel, u bent niet alleen! Maar bent u echt wel...

Verzoen u met uw hang naar lekkers! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Lekker eten is een paradoxaal fenomeen. Het wordt enerzijds sterk geprezen omdat het een bron van genot is. En anderzijds wordt het verguisd, omdat we ervan bijkomen. Hoog tijd dus om het de plaats te geven die het toekomt: het is een kleine onvolmaa...

Meer artikels