PUBLICITÉ

Diepvriesgroenten: even vers als verse groenten!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Vaak wordt gedacht dat verse groenten beter zijn dan diepvriesgroenten. Een hardnekkig vooroordeel dat ons bovendien doet vergeten dat kook- of bakklare diepvriesgroenten onmisbaar zijn om aan onze 5 porties groenten en fruit per dag te komen!

PUB

Er is een verschil tussen industrieel invriezen en thuis invriezen. Bij industrieel invriezen worden de producten snel afgekoeld tot -18°C (vaak tot -30 à -40°C) en vervolgens op die temperatuur gehouden.

Belangrijkste voordeel

Zeer snel vormen er zich ijskristallen die niet de tijd hebben om te groeien en de groenteweefsels te beschadigen. Thuis invriezen gebeurt trager, waardoor de kristallen kunnen toenemen in volume en de celmembranen van de plant kunnen doen scheuren. Vandaar het vochtverlies bij het ontvriezen. Het is dan ook aan te raden de temperatuur van de diepvries tijdelijk te verlagen als u er nieuwe diepvriesproducten in hebt gestopt of - idealiter - alvorens boodschappen te gaan doen.

Even een kleine shock

Bij industrieel invriezen blijft de voedingswaarde van de producten en in het bijzonder van groenten behouden. Daarbij worden de producten eerst enkele seconden geblancheerd, waarna ze sterk gekoeld worden. Ze worden niet gekookt, maar krijgen een kleine thermische shock, om de lucht uit de weefsels te verjagen en bepaalde enzymen te elimineren, om zo een optimale bewaring mogelijk te maken.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/04/2004 - 00h00 Delhaize De Leeuw
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepvriesvoeding: verser dan vers? Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Heel wat mensen gaan ervan uit dat verse voeding veel lekkerder en voedzamer is dan diepvriesvoeding. De werkelijkheid is echter genuanceerder…

Zelf invriezen van A tot Z Geüpdatet op 07/06/2010 - 00h00

Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om " zelf in te vriezen ".

Hoe bewaren groenten het best? Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Groenten zijn belangrijk, maar in welke vorm is hun effect op onze gezondheid het grootst? Want je vindt ze in de handel vers, maar ook diepgevroren of in blik. Ziehier enkele punten ter vergelijking zodat u er optimaal profijt uit kunt halen.

Meer artikels