PUBLICITÉ

Diepe endometriose

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezonheidsjournaliste op 22/03/2017 - 10h30
-A +A

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker en gaat het vervolgens bloeden. Afhankelijk van de plek waar zich dat voordoet, kan dat pijn en letsels veroorzaken. Bij ingroei van het slijmvlies in de darmen of de blaasregio spreekt men van diepe endometriose, een van de zwaarste vormen.

PUB

Om endometriose goed te begrijpen

Het endometrium is het slijmvliesweefsel dat de  binnenkant van de baarmoeder bekleedt. Aan het begin van elke cyclus wordt het endometrium onder invloed van het oestrogeenhormoon geleidelijk aan dikker. Zo maakt het zich klaar om de eicel te ontvangen als er een bevruchting plaatsvindt. Als er geen bevruchte eicel is, verliest het slijmvlies zijn nut. Het verschrompelt, bloedt en wordt tijdens de maandstonden afgestoten.

Bij endometriose bevinden er zich stukjes van het endometrium buiten de baarmoeder en vindt hetzelfde proces plaats. Bepaalde organen kunnen hierdoor schade oplopen. Het verdikkende slijmvlies, de bloedingen en het feit dat het slijmvlies niet bij elke cyclus wordt afgescheiden, hinderen de organen namelijk of veroorzaken letsels.

De symptomen van een endometriose en de gevolgen ervan hangen logischerwijs rechtstreeks samen met de plaats waar het buitenbaarmoederlijke slijmvlies zit en hoe groot het is.

Er zijn drie types van endometriose:

  • oppervlakkige peritoneale endometriose,
  • kystische endometriose,
  • diepe endometriose.

Diepe endometriose

Bij een diepe endometriose infiltreren de letsels in de retroperitoneale ruimte (het peritoneum of buikvlies is het membraan dat de buikwand bekleedt) of in de organen van het bekken (blaas, rectum of endeldarm, vagina, ligamenten die de baarmoeder met het heiligbeen verbinden, enz.). Endometriose kan ook het spijsverteringsstelsel aantasten - door ingroei van het slijmvlies in de darmen - en het urinewegstelsel - door ingroei van het slijmvlies in de blaas of de urineleider. Hoe dieper de endometrioseletsels zich in het lichaam nestelen, hoe zwaarder de symptomen zijn.

De symptomen van een diepe endometriose ­zijn vooral pijn die bij de maandstonden in alle hevigheid opflakkert, vaak in combinatie met onvruchtbaarheid. De andere klinische symptomen, die ook afhangen van de cyclus (premenstruele periode), verschillen sterk ­al naar gelang van de plaats van de letsels en kunnen veel vormen aannemen:

  • dysmenorroe (pijnlijke menstruaties),
  • diepe dyspareunie (pijn bij het vrijen),
  • chronische pijn in het bekken,
  • functionele spijsverteringsklachten (diarree, constipatie, pijn bij de ontlasting, enz.) en/of problemen met de urinewegen (onder meer pijn of een brandend gevoel bij het plassen, problemen om de blaas te ledigen of aanwezigheid van bloed in de urine), enz.,
  • behalve het risico op vruchtbaarheid gaat endometriose ook vaak gepaard met chronische vermoeidheid.

Als er pijn optreedt en de vruchtbaarheid in gevaar komt, wordt een behandeling voorgesteld - medisch, maar vooral heelkundig. Daarbij worden alle endometrioseletsels weggenomen en indien mogelijk de vruchtbaarheid bewaard. Idealiter gebeurt dat via een laparoscopie (endoscopie van de buikholte). Vóór de ingreep moeten alle letsels wel heel precies worden gelokaliseerd. Dat gebeurt met de diverse technieken van medische beeldvorming die vandaag beschikbaar zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezonheidsjournaliste op 22/03/2017 - 10h30
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Endometriose: welke symptomen zijn alarmerend? Gepubliceerd op 01/12/2015 - 12h14

Endometriose zou voorkomen bij een vrouw op de tien in de leeftijdscategorie van twintig tot veertig jaar. De ziekte is te wijten aan de aanwezigheid van menstruatiebloed buiten de baarmoeder. Het bloed belandt in de buikholte en dat leidt tot pijnli...

Meer artikels