PUBLICITÉ

'Die vervelende warmte werkt op mijn eetlust'...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 17/08/2004 - 00h00
-A +A

Als het zeer warm is, hebben we minder eetlust.

Da's ook normaal. Er treedt dan immers een verfijnd mechanisme in werking waardoor ons lichaam zich beter kan aanpassen aan hoge temperaturen.

Luister in dat geval naar uw lichaam: eet minder en drink meer water.

PUB

Ons organisme is goed gemaakt

Ons lichaam beschikt over vernuftige mechanismen om onze lichaamstemperatuur tussen 36,1 en 37,8°C te houden, los van de buitentemperatuur. Het regelt zijn eigen interne warmteproductie en warmteverlies.

De spijsvertering is een belangrijke warmtebron

Zodra we voedsel innemen, komt er een mechanisme op gang waarbij de spijsvertering veel warmte opwekt die pas na 12 à 18 uur verdwijnt. Dit thermische effect hangt af van de hoeveelheid en het type voedsel. Van de drie belangrijkste voedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) produceren eiwitten de meeste warmte.

Dat verklaart meteen waarom we bij heet weer meestal minder trek hebben in vlees, vis en kaas.

zenuwstelsel (eten stimuleert de zintuigen) en van de lever.

Het warmtepercentage ligt hier lager (7 tot 13 %), maar neemt proportioneel toe met de hoeveelheid ingenomen voedsel. Hoe meer eten u in één keer naar binnen werkt, hoe warmer u het dreigt te krijgen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 17/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonnesteek: potentieel dodelijk! Gepubliceerd op 14/07/2016 - 11h55

‘s Zomers stijgt het kwik en ligt de gevreesde zonnesteek op de loer. Een zonnesteek kan fataal aflopen en moet dus met spoed worden behandeld. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf in de schaduw en zoek de koelte op als de temperatuur stijgt!

Diëten en sport: hoe te combineren? Gepubliceerd op 21/04/2016 - 14h34

Aan sport doen is belangrijk voor onze gezondheid, maar ook om ons gewicht op een gezond peil te houden. Alleen krijg je van sporten zo’n honger! En als we uitgehongerd van een loopsessie terugkeren, is gezond eten niet altijd een prioriteit. Hoe pak...

Sauna: mythe en werkelijkheid Gepubliceerd op 08/12/2014 - 17h07

Sporters zijn meestal saunafanaten. We willen de voordelen van sauna niet ontkennen, maar toch even enkele misverstanden uit de wereld helpen, want vaak wordt de sauna gebruikt om de verkeerde redenen.

Meer artikels