PUBLICITÉ

Die vervelende kinhaartjes toch!

Geüpdatet door Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste op 17/08/2012 - 11h16
-A +A

Haartjes op de kin zijn niet bepaald sexy en heel veel vrouwen zitten er danig mee verveeld. Waarom komen ze toch altijd weer terug, en - vooral - hoe raakt u ze kwijt? Enkele tips.

PUB

Haartjes op de kin: te wijten aan mannelijke hormonen

Kinhaartjes komen vaak in combinatie met wat donkerder donshaar net boven de bovenlip voor. Vrouwen hebben er vaak een hekel aan. Haartjes - op het gezicht of elders op het lichaam - zijn het gevolg van een verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor mannelijke hormonen. Die gevoeligheid activeert de haargroei.

Als een donker en stevig haartje altijd weer op dezelfde plaats terugkeert, is dat gewoon een klein productiefoutje.  Sommige haarzakjes kunnen inderdaad identiek zijn aan de haartjes van een mannenbaard. Niemand is nu eenmaal perfect.

Niet alleen mannen hebben mannelijke hormonen. Alle vrouwen produceren er, zij het in veel mindere mate. Deze stoffen worden vooral aangemaakt door onze bijnieren en zijn onmisbaar voor de goede werking van het vrouwelijke lichaam.

Niet iedereen is gelijk als het om kinhaartjes gaat!

Hoe donkerder het hoofdhaar van vrouwen, hoe groter de kans dat ze deze ontsierende haartjes in hun gezicht krijgen. Maar niet alleen daar, ook elders op hun lichaam kunnen de haartjes opduiken. Maar ook blondines blijven er niet volledig van gespaard! Het enige verschil is dat de haartjes bij hen lichter zijn van kleur en dus minder opvallen.

Sommige vrouwen hebben zoveel haartjes op hun kin dat ze er een echt complex van krijgen. Als u in dat geval bent, heeft het geen zin om u elke dag voor de spiegel te pijnigen! Ga liever naar een dermatoloog om te zien wat u eraan kunt doen.

 

Over het algemeen gaat deze ongewenste invasie met geen enkel ander symptoom gepaard. Men spreekt in dat geval van overdadige beharing, een stoornis die ofwel door erfelijke factoren wordt veroorzaakt, of door de hormonale ontregeling in de menopauze en/of premenopauze.

Initialement publié par Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste le 20/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste le 17/08/2012 - 11h16

Dit artikel kwam tot stand met de bereidwillige hulp van prof. Dominique Tennstedt,  diensthoofd dermatologie in de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tepelhofbeharing: nog altijd een groot taboe Gepubliceerd op 03/03/2017 - 13h59

"Jonge meisjes durven er niet over praten als ze een afspraak maken", aldus dr. Catherine De Goursac*, esthetisch arts. Het is duidelijk: tepelhofbeharing is nog altijd taboe en leidt vaak tot zware complexen. Ziehier enige uitleg en ontharingsoploss...

Overbeharing: als de haargroei te weelderig is Gepubliceerd op 09/06/2015 - 16h29

Een gladde huid is in de mode. Vrouwen en mannen die sterk behaard zijn, voelen zich dan ook vaak onwennig. Als die overtollige haargroei een hormonale oorzaak heeft, moet dat onderzocht worden. In het andere geval zorgt overbeharing soms voor comple...

Het gezicht epileren: ook mannen zijn geïnteresseerd! Gepubliceerd op 09/06/2015 - 16h46

Beharing neemt toe naarmate men ouder wordt en toch zijn het vooral jonge mannen die een beroep doen op gezichtsepilatie . Ze zijn gevoeliger voor die haartjes , die ze onesthetisch vinden. Wat zijn wat epilatie betreft de belangrijkste vragen van de...

Hoe epileer je waar? Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

Laser, scheermesje, epileercrème, elektrisch scheerapparaat, warme was, koude was, er zijn heel wat epileermiddelen, maar weet u ook welk middel het best past bij welke lichaamsplek? Het maken van een goede keuze is niet onbelangrijk.

Meer artikels